ТВРЂАВА ФЕТИСЛАМ – НЕКАД И САД

Тврђава Фетислам некад и сад

Тврђава Фетислам, споменик културе од великог значаја, под заштитом Републике Србије, ове године са поносом прославља значајан јубилеј 500 година постојања. Након ревитализације, сада је то репрезентативно здање којим се поносе кладовљани али и многобројни туристи који посећују Кладово и источну Србију. Завршетак дуготрајне и обимне реконструкције Фетислама свакако је позитивно утицао на развој наше општине и представља главни потенцијал развоја туризма.

Фетислам, најзначајнији споменик из периода турске владавине, подигнут је 1524. године. Састоји се од две целине, Малог и Великог града, насталих у различитим периодима. Назив тврђаве има више тумачења превода, као „Капија мира“, „Капија ислама“ или „Победа ислама“.

Мало утврђење или Мали град подигнут је средином 16. века, у време владавине султана Сулејмана Величанственог као полазиште за турска освајања Северина и Ердеља. Изграђен на највишем месту, правоугаоног облика, са бедемима и кружним кулама делио је горњи и приобални простор. Тврђава са одликама артиљеријске базе, била је окружена ровом, а у утврђење се улазило путем покретних мостова на два места.

Велико утврђење грађено је од средине 18. века до почетка 19. века, састоји се од шест бастиона повезаних бедемима са три улазне капије – Варош, Ороспи и Дунав, окружено ровом који је некада био испуњен водом штитећи утврђење од упада.

Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
Тврђава Фетислам некад и сад
fetislam_01
fetislam_23
fetislam_03
fetislam_07
fetislam_06
fetislam_15
fetislam_16
fetislam_22
fetislam_02
fetislam_09
fetislam_21
fetislam_20
fetislam_17
fetislam_04
fetislam_19
fetislam_05
fetislam_08
fetislam_10
fetislam_11
fetislam_12
fetislam_13
fetislam_14
fetislam_18
previous arrow
next arrow
фото: Општина Кладово, ТОО Кладово, Завичајни фонд Библиотеке у Кладову

Подизањем тврђаве Фетислам, завршена је одбрамбена линија ка Угарској које су чиниле тврђаве Смедерево, Кулич, Рам, Голубац и Фетислам. Током историје, Фетислам је често мењао господаре и био значајно војно утврђење и стратешка тачка за контролу пловидбе Дунавом. Тврђава Фетислам је ослобођена 1867. године, када је турским ферманом султана Абдула Азиза предата кнезу Михаилу Обреновићу и српским властима на управу. Фетислам је једна од шест српских тврђава (Београд, Смедерево, Шабац, Ужице, Соко град и Кладово) које су последње предате српским властима на управљање, чиме су турци дефинитивно напустили ове просторе.

У време изградње ХЕ „Ђердап 1“ и ХЕ „Ђердап 2“, рађени су обимни заштитни конзерваторски радови на тврђави. Давне 1964. године Фетислам је проглашен за споменик културе, а 1979. године категорисан је као споменик културе од великог значаја. Много година касније, са великим ентузијазмом кренуло се са идејом да се утврђење ревитализује. У оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија кроз пројекат „Интегрални развој туризма у општинама Пожежена и Кладово“, у периоду од 2010. до 2012. године, израђена је студија изводљивости за ревитализацију тврђаве Фетислам, Урбанистички пројекат тврђаве Фетислам и 12 појединачних главних пројеката за реконструкцију, адаптацију, санацију и ревитализацију тврђаве Фетислам.

Пројекат „Наслеђа на граници Дунава“ имплементиран је од 2017. до 2019. године, кроз ИНТЕРРЕГ-ИПА Програм прекограничне сарадње Румунија-Србија. Партнери на пројекту су општина Кладово, Епархија Северина и Стрехаје, Општина Броштени и удружење „Синови Лупше“. На локалитету тврђаве Фетислам изграђен је Визитор центар.

Пројекат „Тајне средњовековних тврђава Ђердапа“ реализован је од 2019. до 2021. године, кроз ИНТЕРРЕГ-ИПА Програм прекограничне сарадње Румунија-Србија. Партнери на пројекту су општина Кладово и град Дробета Турн Северин. У Фетисламу је ревитализован Мали Град (реконструкција, санација, конзервација и рестаурација).

Пројекте ИПА Програма суфинансирала је Европска унија.

Током 2020. године, изграђена је комплетна инфраструктура, водоводна, канализациона, електроенергетска и телекомуникациона мрежа за цео локалитет. Радове је финансирало Министарство привреде Републике Србије уз учешће општине Кладово. У претходној 2019. години, општина је финансирала и фазу инфраструктуре за потребе функционисања Визитор центра и партерног уређења.

Пројекат „ЕУ за Тебе – за културно наслеђе и туризам“ финансиран од стране ЕУ који спроводи ГИЗ, реализован је од марта 2021. до децембра 2022. године. Тада је предмет интервенције била ревитализација, конзервација, рестаурација, реконструкција, санација и адаптација Варош капије са бедемима од првог до шестог бастиона и 10 лагума, улазне капије у Мали град и Летње позорнице.

Спектакуларном отварању тврђаве Фетислам, 26. априла 2023. године, поред највиших званичника из Владе Републике Србије, бројних међународних делегација и гостију из региона, присуствовао је и Александар Вучић, председник Републике Србије.

Сада, у пуном сјају тврђава Фетислам својом лепотом и садржајима дочекује мештане и бројне туристе. Зеленило се редовно одржава и уређује. Парковски мобилијар је обновљен, а за најмлађе је отворено игралиште са новим и савременим реквизитима. Уређени су спортски терени и постављено је декоративно осветљење. У разним акцијама уређења и чишћења учествовали су мештани што потврђује да са поносом поштују и чувају своје културно наслеђе. Општина Кладово улаже велика средства за одржавање, оплемењивање простора и објеката, као и организацију културних догађаја, како би тврђава Фетислам оживела и даље се развијала.

Председник општине Кладово, Саша Николић, напомиње „тврђава Фетислам и Кладово су нераскидиво повезани. Деле судбину вековима и стање Тврђаве умногоме осликава и стање у граду и обрнуто. Сваки становник Кладова осећа да је обновом Фетислама обновљен оптимизам, да чувамо своје културно наслеђе. Поносни смо што ћемо у историји овог здања које траје вековима, остати забележени као они који су је вратили у живот“.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content