Положај, клима и становништво

Три су основна правца који Кладово повезују са залеђем Србије:
из Београда (260 км), преко Пожаревца и Доњег Милановца, низ Дунав Ђердапском магистралом;
из Параћина (200 км), веза са ауто путем Београд – Ниш, преко планинског превоја Цестобродице, Зајечара и Неготина;
из Ниша, око (200 км), преко другог планинског превоја Тресибаба, Књажевца, Зајечара и Неготина.
Кладово се налази у области названој Кључ на крајњем југоистоку наше земље и задња је тачка на истоку према Бугарској и Румунији.
Град има око 10.000 становника. Општина са око 30.000 становника, распростире се на око 63 hа.

КЛИМА

Разграната хидрографска мрежа, са Дунавом као највећом и водом најбогатијом реком, равничарско-терасасти терени поред обале Дунава и брдско планински предели са надморском висином до 500 метара су најважније географске карактеристике. Клима је континентална, са жарким, топлим летима са мало падавина, и дуга и хладна зима са снегом од новембра. Ветрови су честа појава, и обично доносе обилне и изненадне падавине.

СТАНОВНИШТВО

Према подацима са пописа 2000. године у Кладову живи око 32.000 становника. Општина је састављена од 23 насеља и 6 заселака. Од тог броја цак 18 насеља се налази у приобаљу Дунава. Густина насељености износи 171 становник на 1 км квадратни. Осим Кладова карактеристике варосице имају и насеља Брза Паланка и Текија. Остала насеља су села усореног типа.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content