ODRŽANA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Opštinsko veće 22.12.2023.

Na 46. sednici Opštinskog veća, kojom su predsedavali Saša Nikolić, predsednik opštine i zamenik predsednika Bojan Božanović, usvojeno je 19 tačaka dnevnog reda.
Većnici su usvojili predlog odluke o korekciji cena JP „Jedinstvo“, koje će se primenjivati od 1. januara naredne godine.

Zoran Petrović, direktor JP „Jedinstvo“ je istakao da je, na osnovu Programa poslovanja za 2024. godinu, cena grejanja viša za dva dinara po kilovat satu, jer je 100 odsto potrošača po merenju i po kilovat satu, a korigovane su i cene vode i kanalizacije za građanstvo.

„Razlog za korekciju cena je urađen jer je opština odlučila da pomogne sa 10 miliona dinara i subvencioniše cenu vode i kanalizacije za građanstvo. Sve ono što je lokalna samouprava ulagala a to su nova toplana na drvnu sečku, cirkulacioni deo i modernizacija opreme daje efekte da su ova povećanja manja nego što bi trebalo, da nije bilo ulaganja. Ovo je prva grejna sezona gde je glavna toplana na drvnu sečku a Toplana „Centar“ pomoćna. Računamo na drastično smanjenje potrošnje mazuta, čistiju životnu sredinu i bolju ekologiju, jer smo turističko mesto. Na kraju grejne sezone očekujemo racionalniju i bezbedniju varijantu dopreme energenata nego što smo imali do sada. Opština Kladovo ima dobru strategiju po pitanju automatizacije procesa i izbora energenata. Do kraja grejne sezone energenata ima dovoljno. Procenat naplate je viši od 95 odsto i zahvaljujem građanima koji redovno izmiruju svoje obaveze. Nove cene, nakon odluke Skupštine opštine, primenjivaće se od 1. januara 2024. godine“, rekao je direktor JP „Jedinstvo“.

Cena grejanja bez mernih uređaja za stambeni i poslovni prostor sa 86,45 dinara po metru kvadratnom biće 116,71 dinar, što je uvećanje za 30,26 dinara. Cena grejanja sa mernim instrumentima za stambeni i poslovni prostor (varijabilni deo) sa 6,06 dinara po kilovat satu biće 8,18 dinara, odnosno uvećana za 2,12 dinara, a fiksnog dela sa 369,82 dinara na 380,83 dinara po kilovat satu što je uvećanje od 11,01 dinar. Varijabilni deo cene vode za stambeni prostor umesto 51,08 dinara po kubnom metru biće 57 dinara, a za poslovni prostor umesto 69,20 dinara po kubnom metru inosiće 86,50 dinara. Cena fiksnog dela cene vode za stambeni i poslovni prostor za priključke do jednog cola umesto 213,16 dinara mesečno plaćaće se 300 dinara za merno mesto, dok će se za stambeni i poslovni prostor za priključke preseka veće od jednog cola umesto dosadašnjih 463,94 dinara izdvajati 533,53 dinara po mernom mestu. Cena kanalizacije za stambeni prostor sa 46,20 dinara biće oko 51 dinar po metru kubnom, a za poslovni prostor sa 62,66 na 78,33 dinara po metru kubnom.

Opštinsko veće 22.12.2023.
Opštinsko veće 22.12.2023.
opstinsko_vece_22.12.2023_2
opstinsko_vece_22.12.2023_1
previous arrow
next arrow

foto: Opština Kladovo

Na sednici je razmatran i usvojen predlog poslovanja JP „Komunalac“. Damir Jocić, rukovodilac finansijske službe ovog komunalnog preduzeća rekao je „ da ovo preduzeće ima sve potrebne kapacitete da ispuni plan i program za narednu godinu, jer je na realnim i zdravim osnovama, a planira se i povećanje broja klinenata“.

-Smatramo da ćemo uspeti da ispunimo plan za sledeću godinu. Poslednje dve godine postoji tendencija obnavljanja voznog parka. Naša vozila su stara, i uz pomoć subvencija Opštine Kladovo u ovoj godini, u iznosu od 10 miliona dinara, kupljena su osnovna sredstva. Nadam se da će ta tendencija da se nastavi i ubuduće i da zajedno stvorimo još bolje i lepše Kladovo. Naravno, uložićemo još više napora da ono sledeće godine bude još lepše, rekao je Jocić.

Većnici su na sednici usvojili, pored programa poslovanja JP „Jedinstvo“ za narednu godinu, predlog Odluke o angažovanju eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Kladovo i predlog Rešenja o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta iz javne svojine opštine Kladovo. Usvojen je Izveštaj o radu, ali i plan i program za narednu godinu Turističke organizacije opštine Kladovo i Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo. Prihvaćeni su Plan i Program poslovanja „Zoohigijena i veterina“ d.o.o. Kladovo i usvojen je Program korišćenja budžetske pomoći, subvencija za narednu godinu, u iznosu od 15 miliona dinara. Većnici su usvojili predlog Rešenja o obrazovanju komisije za vođenje postupka i donošenje rešenja po zahtevima za vraćanje zemljišta, kao i predlog Lokalnog akcionog plana za period 2023-2027. godine.

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content