ПРОМОЦИЈА ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ

Радионица Промоција популационе политике

У сали Скупштине општине Кладово, у оквиру пројекта спровођења мера популационе политике и подршке у области породице и деце одржана је радионица „Промоција популационе политике“. Радионицу је водила НВО „Инклузија данас“, а учествовали су представници институција, организација и удружења која се баве бригом о деци и породици. Пројекат суфинансира Министарство за бригу о породици и демографију у износу од 5,997 милиона динара, уз учешће општине од 3,998 милиона динара. Главне активности за реализацију пројекта подразумевају санацију санитарних просторија и подова просторија намењених за боравак деце у приземљу ПУ „Невен 1“, као и промоцију и јачање капацитета локалне самоуправе за спровођење мера популационе политике.

Предавач НВО „Инклузија данас“, Миодраг Губијан, истакао је најновије демографске податке Завода за статистику РС где наводи „да је просечна старост становника општине Кладово 50 година, односно шест година више од просека старости становника наше земље, и да нам је сваки трећи становник старији од 65 година. Резултати популационе политике су дугорочни, и неопходно је да се сва министарства и локалне самоуправе укључе у овај процес. Добро је што општина Кладово улаже напоре да побољшава услове и спроводи мере популационе политике ресорног Министарства“.

radionica_27092023_1
radionica_27092023_2
radionica_27092023_3
radionica_27092023_4
previous arrow
next arrow
фото: Општина Кладово

Невенка Болдорац, помоћник председника општине Кладово, нагласила је „да је популациона политика најбитнија тема за будућност не само наше општине него и за развој целе земље“.

-Јачањем програма везаних за демографију и полулациону политику ми ћемо прво осигурати будућност људима који овде живе, као и онима који су на привременом раду и боравку ван Кладова, стварањем бољих услова за њихов повратак, али и новим становницима који тек требају да се роде како би појачали демографску слику. Влада Републике Србије и Министарство за бригу о породици и демографију озбиљно и стратешки размишља о циљевима популационе политике и мерама како се кроз разне начине, кроз пројекте и сет мера које се примењују од грађевинских радова, побољшања услова у установама, набавке возила за Здравствене центре и уређењем и опремањем дечјих игралишта може побољшати демографска слика Србије. Стварањем бољих услова за све оно што је потребно деци да безбрижно расту, промовисањем здраве породице и подршком запосленим родитељима растеретићемо их бриге о деци јер знају да њихови малишани имају адекватне услове и добру негу и бригу у предшколским и школским установама. Овај сет мера је један од услова и начина да се са позитивним ставом мотивишу родитељи да проширују своје породице, рекла је помоћник председника општине Кладово.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content