ДОДЕЛА УГОВОРА ГЕРОНТОДОМАЋИЦАМА

Уговори о ангажовању пет геронтодомаћица додељени су данас у сали Скупштине општине Кладово. Средствима локалне самоуправе услуга „Помоћ у кући старим особама и особама са инвалидитетом“ биће реализована у наредних шест месеци. Уз присуство највишег руководства општине, Саше Николића, председника општине Кладово, Бојана Божановића, заменика и Славољуба Малетића, помоћника, уговоре геронтодомаћицама је уручио Марко Првуловић, координатор Програма „Помоћ у кући“.

Наиме, у децембру је потписан уговор са Удружењем „Инклузија данас“ из Прокупља за пружање услуге „Помоћ у кући“ са којима локална самоуправа, годинама уназад, има одличну сарадњу. Обука је спроведена по акредитованом програму, а пет жена са евиденције Националне службе запошљавања, добило је овај хуман посао геронтодомаћица.

Марко Првуловић истиче да општинско руководство води бригу о квалитету живота најстаријих суграђана и њихових породица, јер желе да унапреде њихов живот.

Посао геронтодомаћице Бранкица Стојановић обавља од 2019. године, и како каже, воли да помаже старијим особама. Опслужује 10 корисника у Великој Врбици и истиче да је право задовољство видети када јој се болесни, стари и усамљени људи обрадују. Њена колегиница Камелиа Албита истиче да воли старе људе, да су јој драги, јер од њих има шта и да се научи, и зна да једва чекају да дође како би им помогла у свакодневним потребама. Тада прошетају, друже се, кувају а, не ретко, са појединим корисницима ове помоћи одигра и партију шаха.

Иначе, пет геронтодомаћица ће у наредним месецима кориснике обилазити и помагати им при куповини намирница, припреми лакших оброка, одржавању личне хигијене и простора у коме бораве, набавци лекова, плаћању рачуна као и задовољењу друштвених и културних потреба, за око 50 корисника.

фото: општина Кладово

 

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content