ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I HIL POSETILI TOPLANU PEMCI 1 U KLADOVU

poseta

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil posetili su danas toplanu Pemci 1 u Kladovu koja je uz podršku USAID programa “Bolja energija” u Srbiji instalirala solarnu elektranu snage 50 kw i postala prvi kupac-proizvođač među toplanama.

Đedović Handanović je navela da je u poslednjih godinu i po dana kapacitet prozjumera u Srbiji povećan čak 10 puta sa 6 MW na više od 65 MW.

„Ovo je prva toplana kupac-proizvođač u Srbiji koja kombinuje dva obnovljiva izvora energije – biomasu i energiju sunca. Hvala na donaciji Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), zahvaljujući kojoj je ugrađena solarna elektrana koju će toplana koristiti za povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija ugljen-dioksida. Oko 2.500 domaćinstava će se grejati na čistu energiju što će povećati i energetsku sigurnost. Očekujemo da USAID, kroz projekat “Bolja energija” podrži i softversko rešenje za efikasno upravljanje potrošnjom energije u ovoj toplani što će dodatno smanjiti troškove“, navela je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, država je stvorila povoljan regulatorni okvir za razvoj kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, a instalisani kapaciteti solarnih elektrana višestruko su povećani.

„Pre dve godine smo imali oko 20 MW kapaciteta solarnih elektrana, a do kraja 2024. imaćemo oko 150 MW. Stvorili smo uslove, pre svega zakonodavne, da prirodni potencijali kojima je Srbija bogata kao što su sunce i vetar ubrzano počnu da se pretvaraju u nove proizvodne kapacitete i da povećamo investicije u OIE. Nastavljamo saradnju sa SAD-om u razvoju projekata OIE i kroz solarne i kroz druge vidove čiste energije“, navela je ministarka.

Ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil pohvalio je rad Ministarstva rudarstva i energetike i podsetio da se ovakvim projektima rešava dvostruki problem,  dobija se čista energija i čist vazduh, što je važno i za buduće generacije.

„Tranzicija je svuda složen proces posebno u energetici i mnogo stručnjaka radi na pronalaženju novih tehnologija koje se stalno menjaju. Kladovo je kao prozjumer pionir među toplanama, i kao takav diktira ritam i za ostale gradove i opštine širom Srbije. Nastavićemo da razgovaramo sa resornim ministarstvom šta može da se uradi na unapređenju energetskog sektora u Srbiji“, poručio je Hil

Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić istakao je da je Kladovo opština poznata po ulaganju u zelenu energiju, kao i da je u izgradnju toplane Pemci 1 i rekonstrukciju toplovodne mreže uloženo 6,5 miliona evra.

Tokom posete Kladovu, ministarka Đedović Handanović i ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil, u prisustvu generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, Dušana Živkovića, obišli su hidroelektranu Đerdap 1, i razgovarali o potencijalima za razvoj projekta reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, čijom izgradnjom bi se Srbija pozicionirala kao regionalni lider održivosti i koja bi značajno promenila energetsku sliku u regionu.

foto: Opština Kladovo

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content