VEZ „ŠTAMPUJIT“ UPISAN U NACIONALNI REGISTAR NEMATERIJALNOG KULTURNOG NASLEĐA

Misija KreativaĆ

Vredne i kreativne članice Udruženja „Misija Kreativa“ iz Kladova ovih dana dobile su veoma značajnu potvrdu za svoj dugogodišnji rad. Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, jedinstvena tehnika veza na plišu „štampujit“, kojom se najčešće ukrašava svečana ženska vlaška nošnja ovog kraja, upisana je u Nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog nasleđa. Vrednost specifičnog veza „štampujit“, koje su članice „Misija Kreativa“ sačuvale do današnjih dana, prepoznale su i podržale Etno mreža, Ministarstvo kulture RS i NALED. Uz 57 postojećih upisano je još šest elemenata „živog nasleđa“ Srbije – pored veza „štampujit“, u Registru su sarački i ćurčijski zanati, mavanje kumbara, sviranje na tamburici samici i plivanje za Bogojavljenski krst.

„Zalaganjem primenjene umetnice, akademske slikarke i stručne saradnice „Etno mreže“ Dušanke Botunjac, iz Negotina, koja je sve vreme je bila uz Udruženje „Misija Kreativa“ vez tehnikom „štampujit“ je upisan u Nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog nasleđa. Na taj način ovu tehniku veza zaštitili smo i sačuvali za one posle nas. Od početka je gospođa Botunjac, svojim savetima i edukacijama pomagala, usmeravala u izboru boja i motiva, ali i učila tehnikama tradicionalnog tkanja. Da će ovaj vez opstati kao „živo nasleđe“ Srbije je i sertifikat za edukaciju dobijen od „Etno mreže“. Naše udruženje čine žene koje vole ručne radove, neke su od osnivanja, a ima i novih članica. Godinama unazad udruženje za svoje projekte ima i finansijsku podršku opštine Kladovo. Preko javnih radova, dugi niz godina, bilo je angažovano više od 70 mladih“, ističe Slavica Boraković, predsednica Udruženja „Misija Kreativa“.

Članice udruženja, čuvari naše bogate tradicije i kulture, učestvuju i na raznim manifestacijama u zemlji. Sa obrednim peškirima su tri puta pobeđivale na manifestaciji „Tradicijom u Evropu“, u Pirotu su osvojile nagradu za najlepši rad u izradi motiva sa pirotskog ćilima, na Mokroj gori su učestvovale na međunarodnom projektu „Kreativne industrije“ sa ciljem da se stvore upotrebni predmeti tehnikama starih zanata kako bi se sačuvala tradicija koje će živeti sa nama, a ne zatvorena u devojačkim škrinjama. Nastavak tog programa je, kako kažu, i nedavna izložba „Blago Đerdapa na dlanu“ na kojoj su, sa učesnicama iz raznih krajeva Srbije razmenile znanja i iskustva, ali i izrazile nadu da će izložba postati tradicionalna.

Misija KreativaĆ
Misija KreativaĆ
Misija KreativaĆ
Misija KreativaĆ
Misija KreativaĆ
misija_kreativa_1
misija_kreativa_2
misija_kreativa_3
misija_kreativa_4
misija_kreativa_5
previous arrow
next arrow
foto: Udruženja „Misija Kreativa“

Da rukotvorine ovog udruženja nisu poznate samo u ovom kraju, zahvaljujući „Etno mreži“ plasiraju se diplomatama koji posećuju našu zemlju, ekskluzivnim hotelima, međunarodnim izložbama i brojnim gostovanjima u rezidencijama ambasada Austrije, Francuske, Amerike, Australije i dr. Rukotvorine „Misije Kreativa“ bile su izložene u „Srpskoj sobi“ na nedavno održanoj EHRO izložbi u Dubaiju, a kroz osmeh članice kažu da je „i Novak Đoković sedeo na jastuku istkanom u kladovskom udruženju“. Sa zadovoljstvom i ponosom učestvuju u očuvanju nematerijalne kulturne baštine i dodaju da je upis u Registar NKN potvrda njihovog dugogodišnjeg rada i ističu da „znači Kladovu kao turističkom mestu i Republici Srbiji, koja će zahvaljujući ovim proizvodima sačuvati ali i prenositi naše rukotvorine širom sveta“.

Radionica i izložbeni deo bogati su raznovrsnim suvenirima rađenim tehnikama starih zanata – prostirkama, jastucima, podmetačima za čaše, pustovanim privescima, kragnama, ogrlicama, tkanicama, držačima za jaja, torbicama, obeleživačima strana za knjige, haljinama, košuljama…..

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content