ВЕЗ „ШТАМПУЈИТ“ УПИСАН У НАЦИОНАЛНИ РЕГИСТАР НЕМАТЕРИЈАЛНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

Мисија КреативаЋ

Вредне и креативне чланице Удружења „Мисија Kреатива“ из Кладова ових дана добиле су веома значајну потврду за свој дугогодишњи рад. Одлуком Националног комитета за нематеријално културно наслеђе, јединствена техника веза на плишу „штампујит“, којом се најчешће украшава свечана женска влашка ношња овог краја, уписана је у Национални регистар Нематеријалног културног наслеђа. Вредност специфичног веза „штампујит“, које су чланице „Мисија Kреатива“ сачувале до данашњих дана, препознале су и подржале Етно мрежа, Министарство културе РС и NALED. Уз 57 постојећих уписано је још шест елемената „живог наслеђа“ Србије – поред веза „штампујит“, у Регистру су сарачки и ћурчијски занати, мавање кумбара, свирање на тамбурици самици и пливање за Богојављенски крст.

„Залагањем примењене уметнице, академске сликарке и стручне сараднице „Етно мреже“ Душанке Ботуњац, из Неготина, која је све време је била уз Удружење „Мисија Kреатива“ вез техником „штампујит“ је уписан у Национални регистар Нематеријалног културног наслеђа. На тај начин ову технику веза заштитили смо и сачували за оне после нас. Од почетка је госпођа Ботуњац, својим саветима и едукацијама помагала, усмеравала у избору боја и мотива, али и учила техникама традиционалног ткања. Да ће овај вез опстати као „живо наслеђе“ Србије је и сертификат за едукацију добијен од „Етно мреже“. Наше удружење чине жене које воле ручне радове, неке су од оснивања, а има и нових чланица. Годинама уназад удружење за своје пројекте има и финансијску подршку oпштине Кладово. Преко јавних радова, дуги низ година, било је ангажовано више од 70 младих“, истиче Славица Бораковић, председница Удружења „Мисија Kреатива“.

Чланице удружења, чувари наше богате традиције и културе, учествују и на разним манифестацијама у земљи. Са обредним пешкирима су три пута побеђивале на манифестацији „Традицијом у Европу“, у Пироту су освојиле награду за најлепши рад у изради мотива са пиротског ћилима, на Мокрој гори су учествовале на међународном пројекту „Креативне индустрије“ са циљем да се створе употребни предмети техникама старих заната како би се сачувала традиција које ће живети са нама, а не затворена у девојачким шкрињама. Наставак тог програма је, како кажу, и недавна изложба „Благо Ђердапа на длану“ на којој су, са учесницама из разних крајева Србије размениле знања и искуства, али и изразиле наду да ће изложба постати традиционална.

Мисија КреативаЋ
Мисија КреативаЋ
Мисија КреативаЋ
Мисија КреативаЋ
Мисија КреативаЋ
misija_kreativa_1
misija_kreativa_2
misija_kreativa_3
misija_kreativa_4
misija_kreativa_5
previous arrow
next arrow
фото: Удружења „Мисија Kреатива“

Да рукотворине овог удружења нису познате само у овом крају, захваљујући „Етно мрежи“ пласирају се дипломатама који посећују нашу земљу, ексклузивним хотелима, међународним изложбама и бројним гостовањима у резиденцијама амбасада Аустрије, Француске, Америке, Аустралије и др. Рукотворине „Мисије Kреатива“ биле су изложене у „Српској соби“ на недавно одржаној ЕХРО изложби у Дубаију, а кроз осмех чланице кажу да је „и Новак Ђоковић седео на јастуку истканом у кладовском удружењу“. Са задовољством и поносом учествују у очувању нематеријалне културне баштине и додају да је упис у Регистар НКН потврда њиховог дугогодишњег рада и истичу да „значи Кладову као туристичком месту и Републици Србији, која ће захваљујући овим производима сачувати али и преносити наше рукотворине широм света“.

Радионица и изложбени део богати су разноврсним сувенирима рађеним техникама старих заната – простиркама, јастуцима, подметачима за чаше, пустованим привесцима, крагнама, огрлицама, тканицама, држачима за јаја, торбицама, обележивачима страна за књиге, хаљинама, кошуљама…..

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content