ИЗЛОЖБА АУСТРИЈСКОГ КУЛТУРНОГ ФОРУМА

фото: Библиотека „Центар за културу“ Кладово

Изложба „Чија је мустра бечка“, путујуће поставке Аустријског културног форума Београда, биће отворена сутра у 15 часова у Библиотеци „Центар за културу“ Кладово. У програму учествују Адријан Фајкс, аташе за културу аустријске амбасаде и директор Аустријског културног форума, представници пројекта „ЕУза тебе“ и Жаклина Николић, директорка Библиотеке „Центар за културу“ Кладово. У музичком програму наступиће ученици ОМШ „Константин Бабић“, Стефан Бирић, ученик шестог разреда одсек клавира и Никола Гинић, ученик шестог разреда одсек хармонике. Изложба ће бити постављена у холу Библиотеке до 31. јануара.

Културна размена између Кладова и Аустријског културног форума траје 25 година и несумњиво се у пуном капацитету наставља интересантном изложбом. На плакатима су представљени аустријацизми који се користе у српском језику и за њихов дизајн била је задужена Милица Ђоковић, док је илустрације урадио Марко Шерер.

Више од 100 милиона особа користи немачки матерњи језик. У српском језику има више од 30 хиљада истих и сличних речи које су преузете из немачког. Колики је утицај језика сведочи и то да се многи изрази и фразе из једног говорног подручја преносе у друго, не само у оквиру земаља које припадају истој језичкој породици већ и много даље. Колико има језичких разноликости и сличности може се открити баш помоћу 15 речи исписаних на плакатима. Много занимљивости о језику Хабзбурговаца и међусобном утицају српског и немачког језика можете сазнати на изложби „Чија је мустра бечка?“, наводе у Библиотеци „Центар за културу“ Кладово.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content