ОБУКА ЗА ЛИЧНЕ ПРАТИОЦЕ 13. И 14. ОКТОБРА

Дводневна обука за личне пратиоце деце са сметњама у развоју почиње сутра, од девет часова у скупштинској сали Општине Кладово, након чега ће полазници стећи лиценцу за рад у пружању услуге социјалне заштите.

„Општина Кладово је социјално-одговорна према својим суграђанима, најстаријим али и најмлађим особама и њиховим родитељима. Из буџета општине издвојена су средства од пола милиона динара за оспособљавање особа које ће у будућности пружати услугу социјалне заштите личних пратилаца деце са сметњама у развоју“, напомиње Гордана Грамић, руководилац Одељења за привреду, друштвене делатности и локални економски развој.

Према Закону о социјалној заштити, лични пратилац доступан је детету са инвалидитетом односно са сметњама у развоју, коме је потребна подршка за задовољавање основних потреба у свакодневном животу-кретања, одржавања личне хигијене, храњења, облачења и комуникације са другима, под условом да је укључено у васпитно-образовну установу, односно школу, до краја редовног школовања, укључујући завршетак средње школе.

Дипломирани дефектолог Марко Првуловић истиче да ће акредитованим програмом полазници ове обуке стећи знање и вештине у непосредном раду са децом од предшколског узраста до краја школовања. Самим тим, наглашава Првуловић, подићи ће квалитет живота саме деце, али и њихових породица.

Сврха ангажовања личног пратиоца је, према наведеном закону, пружање детету одговарајуће индивидуалне практичне подршке ради укључивања у редовно школовање и активности у заједници, као и успостављања што већег нивоа самосталности.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content