РИМСКА ГАЛИЈА У МАРИНИ КЛАДОВО

Љубитељи пловила на води и мештани општине Кладово моћи ће сутра, у градској марини, да уживају у лепоти реплике римског ратног брода „Danuvina Alacris“.

Галија са вишечланом међународном посадом се у оквиру пројекта „Living Danube Limes“ већ месец дана налази на пропутовању кроз Немачку, Аустрију, Словачку, Мађарску и Хрватску. У нашу земљу упловила је 9. септембра. Овај брод је аутентична реконструкција римског дунавског брода из четвртог века нове ере. Изграђен је у Немачкој у оквиру пројекта „Living Danube Limes“ који финансира Европска унија, а укључује партнере из десет подунавских земаља у циљу развоја и заштите 2000 година старог римског наслеђа на Дунаву. Римско наслеђе које обједињује Подунавље у 21. веку.

Пројекат „Living Danube Limes“ започео је у јулу 2020. године, а усмерен је на спровођење мноштва мера за заштиту античке инфраструктуре и развој туристичког потенцијала 2000 година старог римског наслеђа на Дунаву. Чак и након 2000 година, римско наслеђе је и даље присутно и видљиво дуж целог Дунава. Сви главни градови на Дунаву, како кажу, имају римску прошлост, али и многи мањи градови и села садрже импресивне римске остатке.

фото: Завичајни фонд библиотеке у Кладову

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content