PSI LUTALICE SKLONJENI SA ULICA

Akcija humanog hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica na teritoriji opštine Kladovo organizovana je u utorak u jutarnjim satima, na osnovu učestalih usmenih prijava građana. Dva radnika Zoohigijenske službe firme „Avenija MB“ iz Beograda, sprovela su akciju uz neposredan nadzor opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine. Tom prilikom uhvaćeno je 16 pasa lutalica.

Na osnovu usmenih prijava građana i obilaskom grada, psi lutalice su uklonjeni pored OŠ „Vuk Karadžić“ i u školskom dvorištu, oko ulaza stambenih zgrada, pekara, oko kontejnera, u Novom naselju, u blizini gradske pijace, na području vašarišta, u ulicama Milorada Brujića i Hajduk Veljkovoj, u naseljima „Pemci“ i „Dedinje“ u Kladovu, navodi se u izveštaju Zvezdana Stefanovića, opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine.

„Sama akcija je protekla bez nekih većih problema od strane građana. Po usmenoj prijavi Udruženja „Belka“ iz Majdanpeka i Gabrijele Draganović iz Kladova, u toku ove akcije legitimisala nas je dežurna patrola Policijske stanice Kladovo. Istog dana, o akciji je obavešten i republički veterinarski inspektor“, ističe opštinski inspektor za zaštitu životne sredine.

Pravobranilaštvu opštine Kladovo u periodu od početka godine do 29. jula podneto je 70 zahteva za vansudsko poravnjanje radi naknade štete nanete ujedima pasa lutalica. Svi zahtevi su, kako navode, potkrepljeni potrebnim pisanim dokazima i uočena je pojava da je većina nanetih šteta nastala u gradskom području Kladova, da ima više zahteva u vezi ujeda maloletne dece i da su povrede sve teže kao što su otvorena rana na licu oštećenog koji je podneo tužbu sudu, otvorene rane na ekstremitetima ali i ujedi oba ekstremiteta.
„U Odluci o uslovima za držanje domaćih životinja na teritoriji opštine Kladovo, u Članu 14, držaoci i vlasnici pasa obavezni su da pse drže vezane ili u ograđenom prostoru ili dvorištu iz kog ne mogu izaći. U privatnim kućama mogu se držati najviše do dva psa i dve mačke, a u stambenim zgradama samo jedan pas ili mačka pod uslovom da postoji pismena saglasnost više od 50 odsto stanara u zgradi. Držalac može izvoditi psa van zatvorenog prostora samo na kratkom povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci. Novčane kazne su 25.000 dinara u fiksnom iznosu. Zabranjeno je, prema Članu 24 ove odluke, hranjenje domaćih životinja i pasa i mačaka na javnim površinama. Pored toga, zabranjeno je držanje ili hranjenje pasa i mačaka po hodnicima i drugim zajedničkim prostorijama, balkonima i terasama u objektima kolektivnog stanovanja“, ističe Zvezdan Stefanović, inspektor za zaštitu životne sredine opštine Kladovo.

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content