ПСИ ЛУТАЛИЦЕ СКЛОЊЕНИ СА УЛИЦА

Акција хуманог хватања и збрињавања паса луталица на територији општине Кладово организована је у уторак у јутарњим сатима, на основу учесталих усмених пријава грађана. Два радника Зоохигијенске службе фирме „Авенија МБ“ из Београда, спровела су акцију уз непосредан надзор општинског инспектора за заштиту животне средине. Том приликом ухваћено је 16 паса луталица.

На основу усмених пријава грађана и обиласком града, пси луталице су уклоњени поред ОШ „Вук Караџић“ и у школском дворишту, око улаза стамбених зграда, пекара, око контејнера, у Новом насељу, у близини градске пијаце, на подручју вашаришта, у улицама Милорада Брујића и Хајдук Вељковој, у насељима „Пемци“ и „Дедиње“ у Кладову, наводи се у извештају Звездана Стефановића, општинског инспектора за заштиту животне средине.

„Сама акција је протекла без неких већих проблема од стране грађана. По усменој пријави Удружења „Белка“ из Мајданпека и Габријеле Драгановић из Кладова, у току ове акције легитимисала нас је дежурна патрола Полицијске станице Кладово. Истог дана, о акцији је обавештен и републички ветеринарски инспектор“, истиче општински инспектор за заштиту животне средине.

Правобранилаштву општине Кладово у периоду од почетка године до 29. јула поднето је 70 захтева за вансудско поравњање ради накнаде штете нанете уједима паса луталица. Сви захтеви су, како наводе, поткрепљени потребним писаним доказима и уочена је појава да је већина нанетих штета настала у градском подручју Кладова, да има више захтева у вези уједа малолетне деце и да су повреде све теже као што су отворена рана на лицу оштећеног који је поднео тужбу суду, отворене ране на екстремитетима али и уједи оба екстремитета.
„У Одлуци о условима за држање домаћих животиња на територији општине Кладово, у Члану 14, држаоци и власници паса обавезни су да псе држе везане или у ограђеном простору или дворишту из ког не могу изаћи. У приватним кућама могу се држати највише до два пса и две мачке, а у стамбеним зградама само један пас или мачка под условом да постоји писмена сагласност више од 50 одсто станара у згради. Држалац може изводити пса ван затвореног простора само на кратком поводнику и са заштитном корпом на њушци. Новчане казне су 25.000 динара у фиксном износу. Забрањено је, према Члану 24 ове одлуке, храњење домаћих животиња и паса и мачака на јавним површинама. Поред тога, забрањено је држање или храњење паса и мачака по ходницима и другим заједничким просторијама, балконима и терасама у објектима колективног становања“, истиче Звездан Стефановић, инспектор за заштиту животне средине општине Кладово.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content