СТИЖЕ НАЈДУЖА „ТИД“ РЕГАТА

Најстарија, најдужа и највећа на свету, 67. међународна, спортско-рекреативна-туристичка кајак, кану и веслачка речна „Tour internacional Danubien“ ТИД регата ушла је у нашу земљу код Апатина. У општини Кладово боравиће три дана. У Текији ће бити 9. августа, у Кладову сутрадан, а у четвртак ће довеслати до Брзе Паланке. За ову веома популарну регату, пријавило се више од 150 кајакаша из Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Бугарске, Румуније, Канаде, Француске, Швајцарске, Северне Ирске и Србије. Организатор „ТИД“ регате кроз Србију је Одбор за туризам Кајакашког савеза Србије уз помоћ домаћина Туристичких организација, општина и градова кроз која пролазе.

Сваке године крајем јуна кајакаши крећу на пут Дунавом од 2.515 километара из немачког града Инголштата, а веслачко путовање завршавају након 75 дана пловидбе, почетком септембра, на обали Црног мора у Силистри, у Бугарској.

Прва регата организована је давне 1956. године, а основно правило је пловидба Дунавом чамцима тј. кајаком или кануом које покреће човек сопственом снагом по етапним местима која се за сваку земљу утврђују на Међународној конференцији. Принцип регате је дневно веслање и ноћење у одређеним етапним местима. Кајакаши уз претходну најаву и договор са организатором могу да се прикључе или искључе у одређеним етапним местима где желе, наравно, у зависности од своје физичке спремности и слободног времена, наводи Дејан Јовановић, организатор „ТИД“ регате кроз Србију. У градовима кајакаши ће имати по један слободан дан који ће искористити за разгледање места и околине, излете, снабдевање и одмор после напорних етапа. Свако етапно место кајакашима организује програм у којима их домаћини упознају са културом, историјом, обичајима и туристичким потенцијалима градова.

У нашој земљи има 14 етапних места-Апатин, Бачка Паланка, Баноштор, Нови Сад, Стари Сланкамен, Београд, Смедерево, Велико Градиште, Добра, Доњи Милановац, Текија, Кладово, Брза Паланка и Кусјак код Неготина. После 18 дана пловидбе кроз Србију, регата 13. августа напушта наше територијалне воде и наставља пут ка Црном мору.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content