ĐERDAPSKA REGATA 0D 29. DO 31. JULA

Ovogodišnja jubilarna 20. Đerdapska regata Tekija-Kladovo-Kusjak, duga 92km, ima za cilj promociju reke Dunav, upoznavanje sa istorijom i kulturom dunavskog nasleđa, ali i promociju boravka u prirodi, sporta i kampovanja.

Đerdapska regata započinje spust 29. jula sa plaže u Tekiji, a završiće se u nedelju 31. jula na plaži Kusjak kod Negotina. Dovoljno je da svi učesnici imaju svoje plovilo i kamp opremu, a organizatori su obezbedili obroke i poklone za regataše.

Organizovan je i bogat program za sve učesnike tradicionalne regate. Prvog dana regata će proći kroz prevodnicu HE „Đerdap 1“, a nizvodno ka Kladovu videće rimsko utvrđenje Diana, tvrđavu Fetislam, Arheološki muzej Đerdapa i ostatke Trajanovog mosta, u Maloj Vrbici gde će i prespavati. Drugog dana, kroz priču, saznaće o ostrvu Ada Kale, potopljenom prilikom izgradnje hidroelektrane. Noćenje i odmor predviđen je u kampu na plaži u Brzoj Palanci. Poslednja deonica jubilarne 20. regate je do plaže Kusjak gde će za sve učesnike koncert održati negotinska grupa „Le Bonens“.

Organizator „Đerdapske regate“ je Kajakaški klub „Tekija“ uz saradnju sa opštinama Kladovo i Negotin, TOO ova dva grada, „Đerdap usluge“ i trgovinski lanac „Tekijanka“, i sa podrškom projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Manifestacija godinama unazad okuplja sve veći broj učesnika. Trodnevno aktivno druženje na Dunavu i obalama postala je tradicija i očekuje se da ove godine učesnici regate budu brojniji nego prošle godine.

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content