УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА УСЛУГУ „ЛИЧНИ ПРАТИЛАЦ ДЕТЕТА“

Лични пратилац детета 2024 - потписивање уговора

Са почетком нове школске године почела је и реализација услуге социјалне заштите „Лични пратилац детета“ намењена деци са инвалидитетом и сметњама у развоју, која су укључена у васпитно-образовне установе. Овим поводом, у сали Скупштине општине Кладово, потписан је уговор између општине Кладово и одабраног пружаоца услуге Удружења „Инклузија данас“ Прокупље, за чију реализацију је из буџета локалне самоуправе опредељено више од 4,3 милиона динара, за прво полугодиште школске 2024/2025. године. Истог дана, закључени су уговори и са личним пратиоцима деце, који ће им пружати подршку за задовољавање основних потреба у свакодневном животу док су укључена у систем образовања.

Ивица Крстовић, из Удружења „Инклузија данас“ из Прокупља, напомиње да са општином Кладово годинама уназад имају одличну сарадњу. Како каже, сада су у нашем граду због наставка пружања услуге Лични пратилац детета.

„У овом циклусу имамо 15 личних пратилаца и постоји могућност проширења услуге. Захвални смо општини што је одвојила средства, уз наменски трансфер ресорног министарства. Надам се да смо допринели пружању услуга у претходном периоду, јер имамо стручне раднике и повећан број људи на терену, за рад са децом и родитељима, али и организацијама. Направили смо институционалну мрежу како би допринели што бољем пружању услуге, и драго ми је због тога“, истакао је Крстовић.

“Потребе за овом услугом социјалне заштите су, на жалост, све веће и веће тако да постоји и листа чекања. Извршилац послова на територији наше општине је „Инклузија данас“, а средства су обезбеђена из буџета општине Кладово, што показује да је социјална политика локалне самоуправе усклађена са државном. Руководство општине на челу са председником Сашом Николићем има разумевање за потребе додатне подршке деци са сметњама у развоју и њиховим породицама и овом услугом је допринела укључивању деце у редовно школовање и њихово интегрисање у ширу друштвену заједницу. Такође, општина Кладово је организовала и финансирала обуку лица која се баве пословима личног пратиоца. Кладово је мало место где се друштво орјентише ка хуманим вредностима и где међусобно постоји висок ниво толеранције“, рекао је мастер дефектолог Марко Првуловић, стручни радник у „Инклузији данас“ из Прокупља.

Поред услуге социјалне заштите личног пратиоца, Удружење „Инклузија данас“ из Прокупља, опредељеним средствима из буџета општине Кладово, реализује и услугу „Помоћ у кући“ намењену старим и инвалидним лицима, где упошљава пет геронтодомаћица које свакодневно обилазе 52 корисника на целој територији наше општине, истиче Првуловић.

Лични пратилац детета 2024 - потписивање уговора
Лични пратилац детета 2024 - потписивање уговора
Лични пратилац детета 2024 - потписивање уговора
Лични пратилац детета 2024 - потписивање уговора
licni_pratioci_dodela_ugovora_4
licni_pratioci_dodela_ugovora_3
licni_pratioci_dodela_ugovora_2
licni_pratioci_dodela_ugovora_1
previous arrow
next arrow

фото: Општина Кладово

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content