КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ДОКТОРОМ И ПИСЦЕМ-ГОРАНОМ МИЛАШИНОВИЋЕМ

књижевно вече - професор др Горан Милашиновић

На предивној летњој сцени Библиотеке „Центар за културу“ Кладово, одржано је још једно књижевно вече за памћење. Овај пут, своје књижевно стваралаштво домаћој публици представио је један лекар, професор др Горан Милашиновић, директор Пејсмејкер центра Института за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Београд и председник Комисије Владе Републике Србије за сарадњу са UNESCO.

Професор је истакао да није први пут у Кладову, али да јесте као писац у библиотеци и додао да је долазио и раније, да му увек се свиђало јер, како каже, „човек има утисак да место има 80 хиљада становника, да постоји нека дивна атмосфера која излази из те велике воде и велике шуме“.

„Радим на новом роману, спремао сам се три, четири године. Мали застој је био због филма „Чувари формуле“ по роману „Случај Винча“, јер је и око тога било посла. Филм је повукао и читаоце, а онда и моју пажњу. Књижевност и писање је нешто што излази из потребе које човек не може да објасни. Кроз библиотеке сам упознао Србију и раличите људе. Драго ми је да сам у вашем граду и срећан што имате овакву библиотеку, јер није лако у малим срединама одржати тонус“, нагласио је Милашиновић.

Доктор се током свог рада сусретао се са различитим људима који су на особен начин обогаћивали његово књижевно стваралаштво поезију, приче и романе. Захваљујући свом посебном дару, хипократски настројен, налазио је лек како за тело, тако и за душу и тако су настајала сва његова књижевна дела „Случај Винча“, „Апсинт“, „Мук“ и „Лекари“, истакла је у уводном говору Жаклина Николић, директор Библиотеке „Центар за културу“ Кладово.

Милашиновић је носилац признања „Златни беочуг“, Културно просветне заједнице, за трајни допринос култури Београда. За роман „Случај Винча“, у издању „Лагуне“, добио је награду „Бранко Ћопић“, из Фонда Задужбине Бранка Ћопића за дела високе уметничке вредности.

фото: Библиотека „Центар за културу“ Кладово

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content