KNJIŽEVNO VEČE SA DOKTOROM I PISCEM-GORANOM MILAŠINOVIĆEM

književno veče - profesor dr Goran Milašinović

Na predivnoj letnjoj sceni Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo, održano je još jedno književno veče za pamćenje. Ovaj put, svoje književno stvaralaštvo domaćoj publici predstavio je jedan lekar, profesor dr Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Beograd i predsednik Komisije Vlade Republike Srbije za saradnju sa UNESCO.

Profesor je istakao da nije prvi put u Kladovu, ali da jeste kao pisac u biblioteci i dodao da je dolazio i ranije, da mu uvek se sviđalo jer, kako kaže, „čovek ima utisak da mesto ima 80 hiljada stanovnika, da postoji neka divna atmosfera koja izlazi iz te velike vode i velike šume“.

„Radim na novom romanu, spremao sam se tri, četiri godine. Mali zastoj je bio zbog filma „Čuvari formule“ po romanu „Slučaj Vinča“, jer je i oko toga bilo posla. Film je povukao i čitaoce, a onda i moju pažnju. Književnost i pisanje je nešto što izlazi iz potrebe koje čovek ne može da objasni. Kroz biblioteke sam upoznao Srbiju i raličite ljude. Drago mi je da sam u vašem gradu i srećan što imate ovakvu biblioteku, jer nije lako u malim sredinama održati tonus“, naglasio je Milašinović.

Doktor se tokom svog rada susretao se sa različitim ljudima koji su na osoben način obogaćivali njegovo književno stvaralaštvo poeziju, priče i romane. Zahvaljujući svom posebnom daru, hipokratski nastrojen, nalazio je lek kako za telo, tako i za dušu i tako su nastajala sva njegova književna dela „Slučaj Vinča“, „Apsint“, „Muk“ i „Lekari“, istakla je u uvodnom govoru Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Milašinović je nosilac priznanja „Zlatni beočug“, Kulturno prosvetne zajednice, za trajni doprinos kulturi Beograda. Za roman „Slučaj Vinča“, u izdanju „Lagune“, dobio je nagradu „Branko Ćopić“, iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića za dela visoke umetničke vrednosti.

foto: Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content