ФОТО-ДОКУМЕНТАРНА ИЗЛОЖБА О ТВРЂАВИ ФЕТИСЛАМ

Векови Фетислама плакат

У Визитор центру тврђаве Фетислам, у среду 24. априла у 12 часова, биће отворена фото-документарна изложба „Векови Фетислама 1524-2024“. Изложба се реализује у оквиру свечаности поводом Дана општине Кладово и јубилеја 500 година тврђаве Фетислам, уз подршку Министарства кулуре РС, Народне библиотеке Србије и општине Кладово.

Ауторка изложбе, Жаклина Николић, дипломирани библиотекар-саветник, истиче да је изложба настала са намером да се забележе трагови развоја и стасавања тврђаве у култури сећања локалне заједнице, поводом 500 година од изградње тврђаве Фетислам.

-На 15 паноа приказана је временска линија развоја тврђаве саткана од текстова и илустрација историчара, хроничара, извода из штампе, дигиталних архива и усмених казивања. Ту је и богатство прикупљене завичајне грађе наших мештана, колекционара, филателиста, породичних архива, којима сам неизмерно захвална за уступљена права коришћења. Грађа приказује различите фазе тврђаве у животу локалне заједнице али и нови живот старе тврђаве на Дунаву у Кладову. Нека садашње и наредне генерације наставе са бољом бригом о културном наслеђу Кладова али и прикупљању и чувању података о вековним симболима локалне заједнице која ће употпунити наша сазнања о тврђави Фетислам али и развоју Кладова,“ каже ауторка изложбе.

Фото-документарна изложба „Векови Фетислама – 1524-2024“ за све посетиоце биће отворена до 30. јуна.

Векови Фетислама плакат

фото: Библиотека „Центар за културу“ Кладово

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content