SUBVENCIONISANI POLJOPRIVREDNI KREDITI

grožđe

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i ove godine subvencioniše najpovoljnije kredite za poljoprivredne proizvođače, za šta je u budžetu opredeljeno 1,2 milijarde dinara. Rok za podnošenje zahteva je 15. oktobar ove godine. Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova, mikro i mala pravna lica), navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu ostvariti pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 6 miliona dinara za fizička lica, i do 18 miliona dinara za pravna lica. Fiksna kamatna stopa na godišnjem nivou je tri odsto. Za poljoprivredna gazdinstva u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi i čiji je nosilac gazdinstva žena i lice do 40 godina života, kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi jedan odsto. Nabavka đubriva je oslobođena kamate.

Ovaj vid finansiranja namenjen je za investiciona ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, za nabavku životinja, za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, kao i za nabavku hrane za životinje.

Pojedine banke sa kojima je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede završilo postupak potpisivanja ugovora, već su počele sa prijemom zahteva i isplaćivanjem prvih kredita poljoprivrednicima, navodi se u saopštenju.

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content