ИНТЕНЗИВНИЈА САРАДЊА У ЦИЉУ СМАЊЕЊА БРОЈА ПОЖАРА

Служба за заштиту од пожара

Саша Николић, председник општине Кладово, данас је поводом 13 пожара на отвореном у последња два дана у нашој општини, одржао састанак са представницима служби за заштиту од пожара, ватрогасцима, полицијом и председницима Месних заједница.

„Сврха састанка је да апелујемо на наше суграђане да не пале дивље депоније и стрњике, и да тако не изазивају велике пожаре. Материјални трошкови нису занемарљиви. Повереници цивилне заштите и председници Месних заједница морају да понесу део одговорности и разговарају са својим суграђанима и мештанима, да апелују да се не дешавају овакве ствари као у последња два дана. Овакве догађаје желимо да предупредимо и избегнемо последице. Надам се, заиста, да ће тако и бити“, истакао је Николић.

Командант ватрогасно-спасилачког батаљона Бор, Иван Јанковић, рекао је да је „за шест дана у Борском округу било 50 пожара на отвореном простору. Желимо да код људи пробудимо свест и нађемо начин да ово решимо. Троше се ресурси ватрогасне јединице у Кладову, у људству и техници. Тренутно, је у Кладову ангажовано 12 ватрогасаца, а након обуке биће их 16, што је максималан број запослених. Све смо учинили, али максималан број радника није довољан за оволики број догађаја. Пожар на отвореном простору у Кладову је на великим површинама, уништава се сав живи свет, а мења се и екосистем. Морамо да утичемо, јер је људски фактор одговоран за 99 одсто пожара. Сарадња сектора за Ванредне ситуације и општине Кладово је одлична и приликом оваквих догађаја помаже свим својим капацитетима“.

Иван Радојковић, начелник Полицијске станице Кладово, нагласио је да је „неопходна интензивнија сарадња и размена информација како би се постигао циљ. За недозвољено паљење на отвореном предвиђене су и санкције. За физичка лица казне су од 10 до 100 хиљада динара, а за теже последице казне затвора су од шест месеци до три године“.

На састанку је било речи и о добровољним ватрогасним друштвима. За овај леп и хуман посао обучено је 20 припадника и још толико треба да се оспособи, а након тога, уследиће и промоција по селима.

Служба за заштиту од пожара
Служба за заштиту од пожара
Служба за заштиту од пожара
zastita_od_pozara_3
zastita_od_pozara_2
zastita_od_pozara_1
previous arrow
next arrow
фото: Општина Кладово
Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content