ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

Богојављање 2024. године

Богојављенско пливање за Часни крст у организацији Црквене општине Кладово и под покровитељством локалне самоуправе одржано је и ове године на градској плажи. Литија предвођена Дејаном Пајићем, архијерејским намесником кључким и старешином храма Свети Ђорђе, кренула је из порте храма Улицом 22. септембра ка Дунаву. У Литији су поред пливача и бројних верника, учествовали Саша Николић, председник општине Кладово, Славољуб Малетић, помоћник председника, Душан Белић, начелник Општинске управе, представници јавних предузећа, чланови АКУД „Полет“, припадници ватрогасне бригаде и многи други.

Општина Кладово је за три најбржа пливача обезбедила новчане награде у износу од 15, 10 и пет хиљада динара, и за жене учеснице пливања 10 хиљада динара, а Црквена општина медаље. Старешина кладовског храма спустио је у Дунав Часни крст за који се надметало 27 пливача. Најбрже до Часног крста допливао је Милан Томић, други Младен Бондеровић, а трећи Никола Стојановић. Новчана награда додељена је и јединој учесници данашњег пливања Светлани Вуковић, која за Часни крст плива више од 20 година. Вредне ваучере пливачима је уручио Саша Николић, председник општине Кладово.

Традиционалном пливању претходили су литургија у Храму Свегог Ђорђа и освећење Богојављенске воде, коју православни верници чувају и користе по потреби, јер се верује да има исцелитељску моћ.

Богојављање 2024. године
Богојављање 2024. године
Богојављање 2024. године
Богојављање 2024. године
Богојављање 2024. године
Богојављање 2024. године
bogojavljanje_2024_6
bogojavljanje_2024_5
bogojavljanje_2024_4
bogojavljanje_2024_3
bogojavljanje_2024_2
bogojavljanje_2024_1
previous arrow
next arrow
фото: Општина Кладово
Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content