RADNA GRUPA UTVRDILA MERE ZA ZBRINJAVANJE PASA LUTALICA

Na sastanku Radne grupe koja ima za cilj rešavanje problema sa psima lutalicama na teritoriji naše opštine, kojom je predsedavao Bojan Božanović, zamenik predsednika opštine Kladovo, utvrđeni su programi i mere kojima bi se ovaj problem rešavao sistematski i koordinirano.

Bojan Božanović, zamenik predsednika opštine i predsednik Radne grupe, istakao je „zajednička rešenja su naša zajednička odgovornost, opštine Kladovo i društva za zaštitu životinja pred sugrađanima i turistima koji posećuju našu opštinu”.

radna_grupa_psi_18082023_2
radna_grupa_psi_18082023_1
previous arrow
next arrow
foto: opština Kladovo

-Postoji pomak u rešavanju ovog problema. Formirano je preduzeće „Zoohigijena i veterina“ DOO Kladovo koje će u narednom periodu biti osposobljeno od strane opštine da se bavi ovim problemom. Ono što je bilo prisutno u prethodnom periodu, a poteklo je sa Radne grupe, je inicijativa da se na human i odgovoran način sa jedne strane i dobrovoljnim radom prihvatilišta „Alisa“ iz Negotina oni psi koji su mapirani kao ujedljivi na teritoriji opštine Kladovo, po prijavama građana, uklanjaju sa ulice i po proceduri prihvatilišta regulišu. Nemamo potpisan ugovor sa „Alisom“ iz Negotina, radili su to na dobrovoljnoj bazi. Sada, kada smo formirali preduzeće imamo nalog od veterinarske inspekcije da u narednih 30 dana formiramo prihvatilište na teritoriji opštine Kladovo. To podrazumeva ili da napravimo prihvatilište ili potpišemo sa nekim prihvatilištem ugovor. U ovom trenutku možemo potpisati ugovor sa „Alisom“, prihvatilištem iz Negotina, jer druga prihvatilišti u pograničnim opštinama Majdanpek i Negotin nemaju mogućnost da potpišu sa nama. Pripremamo infrastrukturu za otvaranje našeg prihvatilišta. Radna grupa donela je zaključak da u narednom periodu neće biti dobrovoljnog uklanjanja pasa sa naših ulica sve dok preduzeće ne potpiše ugovor ili dok ne formiramo naše prihvatilište. Nikome ovde nije u interesu da radi protiv zakona. Odgovorno radimo svoj posao i mislim da će ovaj problem uskoro biti rešen. Sa druge strane, postoje potrebe i razumem naše građane. Trudićemo se da taj problem prevaziđemo jer živimo u lepom i čistom gradu gde turisti iz cele Srbije rado dolaze, naglasio je Bojan Božanović.

Od početka godine bilo je oko 90 odštetnih zahteva sa teškim i lakšim povredama, rekao je zamenik predsednika opštine, i dodao „to košta opštinu i bolje je da se sredstva usmere na sprovođenje programa smanjenja populacije pasa. Razumem brigu svih kojih se bave zaštitom životinja, ali odgovorno tvrdim da smo na Radnim grupama i svojim zalaganjem hteli da u zakonskim regulativama rešimo problem i ono što smo mogli to smo i uradili“.

video: TV Kladovo

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content