РАДНА ГРУПА УТВРДИЛА МЕРЕ ЗА ЗБРИЊАВАЊЕ ПАСА ЛУТАЛИЦА

На састанку Радне групе која има за циљ решавање проблема са псима луталицама на територији наше општине, којом је председавао Бојан Божановић, заменик председника општине Кладово, утврђени су програми и мере којима би се овај проблем решавао систематски и координирано.

Бојан Божановић, заменик председника општине и председник Радне групе, истакао је „заједничка решења су наша заједничка одговорност, општине Кладово и друштва за заштиту животиња пред суграђанима и туристима који посећују нашу општину”.

radna_grupa_psi_18082023_2
radna_grupa_psi_18082023_1
previous arrow
next arrow
фото: општина Кладово

-Постоји помак у решавању овог проблема. Формирано је предузеће „Зоохигијена и ветерина“ ДОО Кладово које ће у наредном периоду бити оспособљено од стране општине да се бави овим проблемом. Оно што је било присутно у претходном периоду, а потекло је са Радне групе, је иницијатива да се на хуман и одговоран начин са једне стране и добровољним радом прихватилишта „Алиса“ из Неготина они пси који су мапирани као уједљиви на територији општине Кладово, по пријавама грађана, уклањају са улице и по процедури прихватилишта регулишу. Немамо потписан уговор са „Алисом“ из Неготина, радили су то на добровољној бази. Сада, када смо формирали предузеће имамо налог од ветеринарске инспекције да у наредних 30 дана формирамо прихватилиште на територији општине Кладово. То подразумева или да направимо прихватилиште или потпишемо са неким прихватилиштем уговор. У овом тренутку можемо потписати уговор са „Алисом“, прихватилиштем из Неготина, јер друга прихватилишти у пограничним општинама Мајданпек и Неготин немају могућност да потпишу са нама. Припремамо инфраструктуру за отварање нашег прихватилишта. Радна група донела је закључак да у наредном периоду неће бити добровољног уклањања паса са наших улица све док предузеће не потпише уговор или док не формирамо наше прихватилиште. Никоме овде није у интересу да ради против закона. Одговорно радимо свој посао и мислим да ће овај проблем ускоро бити решен. Са друге стране, постоје потребе и разумем наше грађане. Трудићемо се да тај проблем превазиђемо јер живимо у лепом и чистом граду где туристи из целе Србије радо долазе, нагласио је Бојан Божановић.

Од почетка године било је око 90 одштетних захтева са тешким и лакшим повредама, рекао је заменик председника општине, и додао „то кошта општину и боље је да се средства усмере на спровођење програма смањења популације паса. Разумем бригу свих којих се баве заштитом животиња, али одговорно тврдим да смо на Радним групама и својим залагањем хтели да у законским регулативама решимо проблем и оно што смо могли то смо и урадили“.

видео: ТВ Кладово

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content