САОПШТЕЊЕ ОПШТИНЕ КЛАДОВО

Марина у Кладову са логом општине

Апелујемо на грађане и туристе на територији општине Кладово да се придржавају мера на уређеним купалиштима као што је кладовска плажа које подразумевају не конзумирање алкохола, правилан улазак у воду, туширање пре и после уласка у воду и поштовање одлука спасиоца, који се понашају по правилима која важе за уређени део кладовске плаже.

Услед немилих догађаја који су се јуче десили на територији општине Кладово где су настрадала два грађанина наше земље, јер су температуре у овим данима означене црвеним метео алармима, апелујемо на све житеље наше општине као и на туристе да поштују прописане мере надлежних органа Републике Србије. Овом приликом породицама настрадалих општина Кладово упућује најдубље саучешће.

Молимо све купаче на кладовској плажи који се налазе и ван означеног дела, да увек све непримерене ситуације које примете на истој пријаве спасиоцу који је тада на радном месту.

Штаб за ванредне ситуације општине Кладово препоручује становништву, посебно хроничним болесницима, да се због прогнозираних високих температура преко 38 степени Целзијуса и упаљеног црвеног метео аларма РХМЗ-а придржавају савета надлежних. Уколико користе терапију обавезно је да прате инструкције својих лекара, како за понашање током врелих дана, тако и за узимање лекова. Уколико осете било какав симптом попут главобоље, мучнине, вртоглавице, повраћање и слично потребно је да се одмах јаве лекару.

Становништву се саветује да се у периоду од 10 до 17 часова склоне са сунца, да избегавају напоран физички рад, а ако је неопходно, обављати физичке активности ујутру од четири до седам сати. Када је реч о одевању препорука је да се носи лагана, широка одећа светлих боја од природних материјала, шешир или капа са широким ободом и наочаре за сунце. Тело расхлађивати туширањем или купањем у млакој води и редовно уносити течност. Треба избегавати алкохол, газирана пића и напитке са превише кофеина и шећера, јести чешће мање обилне оброке, богате сезонским воћем и поврћем, а избегавати слану, пржену и масну храну.

Дом и радне просторије пожељно је расхлађивати тако да температуре током дана не прелазе 30 степени Целзијуса, а у току ноћи 24. Они који немају клима уређаје ваљало би да проветре и расхладе просторије током ноћи и у раним јутарњим сатима, а током дана да затамне просторије. Посебан опрез потребан је и приликом уласка у возило које је стајало на сунцу, где треба отворити сва врата и сачекати да се унутрашње површине охладе.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content