RIMSKO NASLEĐE KOJE OBJEDINJUJE PODUNAVLJE

Galija „Danuvina Alacris“ autentično rekonstruisan rimski dunavski brod iz 4. veka nove ere doplovio je sinoć do gradske marine u Kladovu, a danas je, bez obzira na kišu, izazvao veliko interesovanje meštana ali i učenika osnovne škole i dece iz vrtića. Posadu galije, nastale kao deo međunarodnog projekta deset podunavskih zemalja, dočekao je Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo, Dušan Belić, zamenik načelnika opštinske uprave, Aleksandra Vasiljević, direktorka TOO Kladovo i Žaklina Nikolić, direktorka Bibloteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Prema običaju, dve devojke obučene u narodnu nošnju sa pogačom i solju dočekale su višečlanu međunarodnu posadu sastavljenu ne od profesionalnih veslača već od pravnika, ekonomista, arheologa, profesora…ističe Nemanja Mrđić, saradnik Arheološkog instituta Srbije i vodič ove plovidbe.

Ivana Radulović, nastavnica istorije u OŠ „Vuk Karadžić“ upriličila je da nekoliko učenika ove škole bude odeveno u tradicionalnu rimsku odeću. Naravno, druženje sa školarcima nastavljeno je na samom brodu gde im je posada rimske galije objasnila tehnike veslanja i prenela utiske plovidbe.

Inače, cilj projekta „Living Danube Limes“ je da se privuče pažnja stanovnika Podunavlja i približi zajedničko arheološko i istorijsko nasleđe ali i sprovođenje mnoštva mera za zaštitu antičke infrastrukture i razvoj turističkog potencijala 2000 godina starog rimskog nasleđa koje je i dalje prisutno i vidljivo duž celog Dunava.

Galija izgrađena u Nemačkoj u okviru projekta „Living Danube Limes“ plovi Dunavom od 20. jula, a veslači se menjaju na 12 dana. Proputovali su Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku. U našu zemlju uplovili su 9. septembra, a danas nakon razgledanja postavke Arheološkog muzeja Đerdapa nastavljaju plovidbu ka Brzoj Palanci.

galija_02
galija_03
galija_04
galija_05
galija_06
galija_07
galija_08
galija_09
galija_10
galija_11
galija_12
galija_13
previous arrow
next arrow
foto: opština Kladovo
Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content