РУСКA ДЕЛЕГАЦИЈA ПОСЕТИЛА КЛАДОВО

Делегација Руса из Петербурга, представници Амбасаде Руске Федерације у Београду и Руског дома, градоначелници и гости из региона посетили су општину Кладово у спомен и славу руско-турских ратова. Вишечлану делегацију гостију из Русије чинили су представници Савеза за очување историјског сећања на руско-турске ратове, Удружење „Лира“ за неговање руске историје и културе са седиштем у Петербургу и Удружење за очување сећања на руског цара Александра Трећег Романова. Председник општине Кладово, Саша Николић, са сарадницима дочекао је госте у вили „Ружа“, пожелео им добродошлицу и истакао да оваквим сусретима чувамо културно наслеђе.

Наталија Хриченкова, ген. секретар Амбасаде Русије у Београду, нагласила је да се негују и истражују сва гробља где су руски војници дали своје животе за слободу српског народа.
У делегацији из Петербурга били су елитни историчари, писци, сниматељ, режисер као и неколико питомаца. У плану је снимање документаристичког филма о Србији и поменутим историјским догађајима.

Уз благослов Епископа Тимочког, молитва руским и српским војницима у одбрани Србије у руско-турским ратовима одржана са нашим свештеницима, у Цркви „Св. Ђорђа“ у Кладову. За госте из Руске Федерације организован је обилазак тврђаве Фетислам, где их је Александра Васиљевић, директор ТОО Кладово, упознала са историјом споменика културе од изузетног значаја.

Пре посете нашем граду делегација је посетила места где су се одиграле одлучујуће битке српске и руске војске против Турака-Крушевац, Варварин и Штубик код Неготина, рекао је Пјотр Кнаф један од организатора посете.

rusi_dolaze_6
rusi_dolaze_5
rusi_dolaze_8
rusi_dolaze_9
rusi_dolaze_3
rusi_dolaze_2
previous arrow
next arrow
Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content