ОБЕЛЕЖАВАМО ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Наталијина рамонда

Државни празник, Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новембра. На тај дан 1918. године у Француској, представници сила Антанте и Немачке потписали су примирје, које је било на снази до закључивања мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године, када је окончан Први светски рат. Симбол државног празника у Републици Србији је цвет ретке и угрожене биљке Наталијина рамонда. У форми металне значке, састоји се од мотива одликовања Албанске споменице с почетка 20. века зелено-црне траке која окружује стилизовани приказ љубичастог цвета – рамонде. Цвет се носи као званични симбол победе, страдања и искушења кроз које је прошао српски народ током и после Првог светског рата и васкрснућа Србије.

Цвет је добио име по краљици Наталији Обреновић. Познат је и као „цвет феникс“, будући да има особину да се, када наступи суша притаји и осуши, да би поновним доласком кише „васкрснуо“ и поново озеленео. Расте у источној Србији, на Старој планини, али и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Наталијина рамонда се налази на списку ретких и угрожених биљака Европе, а у Србији је заштићена законом као природна реткост.

 

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content