БИБЛИОТЕКА ОБЕЛЕЖАВА ЗНАЧАЈАН ЈУБИЛЕЈ

Маркица поводом 150 година читалишта на подручју општине Кладово

У Библиотеци „Центар за културу“ Кладово, 1. новембра у 12 часова, свечано ће бити отворена изложба слика „Библиотеке у оку уметника“ и промоција персонализоване јубиларне поштанске маркице коју је израдила ПТТ Србија, чиме ће симболично бити обележен век и по постојања читалишта на подручју наше општине.

Изложба уметничких слика „Библиотеке у оку уметника“, настала је удруживањем више библиотека из целе Србије, поводом 75 година рада Библиотекарског друштва Србије. Реч је о изложби уметничких радова инспирисаних зградама 22 библиотеке у Србији. Пројекат је подразумевао ангажовање истакнутих локалних ликовних ствараоца који су на сликарском платну, овековечили архитектонска здања јавних библиотека из своје средине, с циљем да се повећа видиљивост јавних библиотека и истакне њихов значај, наводе у Библиотеци „Центар за културу“ Кладово.

Изложба је путујућа и завршава се у Кладову, а од 14. фебруара до новембра обишла је бројне градове и библиотеке – Руму, Нови Сад, Осечину, Лазаревац, Мерошину, Дољевац, Трговиште, Сокобању….. Библиотека у Кладову је ангажовала сликара Мићу Скрлатовића, из Костола, који је техником уље на платну, дочарао изглед објекта овдашње библиотеке, својеврсног локалног културног центра.

Други део програма прославе јубилеја чини промоција персонализоване поштанске маркице Библиотеке „Центар за културу“ Кладово, коју је креирала Пошта Србије поводом 150 година читалишта на подручју општине Кладово. Персонализована маркица је израђена са намером да се обележи значајан догађај и сачува успомена на важан јубилеј једине установе културе на подручју општине Кладово. Пројекат је суфинансиран од стране Министарства културе Републике Србије.

фото: Библиотка „Центар за културу“ Кладово

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content