КЛАДОВО ПРЕДСТАВНИК СРБИЈЕ HA ФЕСТИВАЛУ БИБЛИОБУСА У ХРВАТСКОЈ

Републику Србију нa 10. Фестивалу хрватских библиобуса и 16. Међународној конференцији о покретним библиотекама у Републици Хрватској, представљаће Жаклина Николић, директор Библиотеке „Центар за културу“ Кладово и председница Секције за рад покретних библиотека Библиотекарског друштва Србије. Ha значајном струковном окупљању покретних библиотека, које ће се одржати 26. и 27. маја у Сплиту, своја излагања представиће делегације из Финске, Холандије, Мађарске, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Ha фестивалу се очекује дефиле и својеврсна атракција око петнаест возила, библиобуса и библио-комбија.

Представница Србије на овом скупу, Жаклина Николић, каже да ће излагањем на тему „Покретне библиотеке Републике Србије у служби унапређења читалачке културе“ представити развој, активности и изазове у раду шест покретних библиотека у Србији. У нашој земљи у оквиру јавних библиотека, функционишу два библиобуса у Пријепољу и Кладову, три библио-комбија у Алексинцу, Крушевцу и Нишу и једно доставно возило у Ужицу. За још два возила будуће покретне библиотеке, како каже, Министарство културе Републике Србије je издвојило наменска пројектна средства за Краљево и Нови Пазар.

– Библиотека Центар за културу“ Кладово од 2010. године као додатну активност библиотеке уводи рад покретне библиотеке – библиобуса, обезбеђен из донације дугогодишњих партнера Департмана Вандеја из Француске. Библиобус je развио своје активности у дванаест насеља општине Кладово за потребе корисника основношколског узраста. Обилазак и достава књига до удаљених корисника организована je два пута месечно. Посленици културе из Кладова су одмах развили регионалну сарадњу са Хрватском, Словенијом и Мађарском ради размене међународног искуства и успостављања корисног партнерства. Резултат те сарадње су два успешно организована фестивала библиобуса са пратећим – међународним конференцијама које су одржане 2019. и 2020. године у Кладову, уз покровитељство Министарства културе Републике Србије. Кладово успева 2021. године да иницира формирање Секције за рад покретних библиотека при Библиотекарском друштву Србије, правећи темеље покретим библиотекама у правно формалим оквирима, објашњава Жаклина Николић, директор Библиотеке „Центар за културу” Кладово.

Скуп организује Хрватско књижничарско друштво – Комисија за покретне књижнице и Комисија за народне књижнице у сарадњи са Друштвом књижничара у Сплиту и Градском књижницом Марка Марулића Сплит, као домаћином. Уједно то je прилика да библиотека домаћин свечано обележи оснивање нове Библиобусне службе у Сплиту кроз ЕУ пројект „За добре вибре – читај либре“.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content