ПОВОДОМ ДАНА БИБЛИОТЕКЕ – КУЛТУРНИ ВОДИЧ ОД 19. ДО 23. МАЈА

У сусрет овогодишњем обележавању Дана Библиотеке „Центар за културу“ Кладово и значајних јубилеја, под покровитељством општине Кладово, ова установа културе приређује богат културни програм-позоришне представе, дечји маскенбал и концерт. Наиме, на сам дан кладовске Библиотеке, 23. маја, навршава се 76 година од оснивања Народне књижнице и читаонице, а нешто касније, у новембру, 150 година од првог помињања читалаштва у Кладову.

„Бедеми ћирилице“ назив је дечје позоришне представе која ће бити одиграна 19. маја у позоришној сали „Центра за културу“, у 12:45 часова. Представа говори о животу и раду Свете браће Ћирила и Методија, и њиховој борби и људској драми на путу ка писмености, просвећености, језику и писму. Како кажу у Библиотеци „ово је песма али и плач о градњи бедема на којима је узрасло писмо које вековима напаја наше постојање“. Према тексту Владимира Ђорђевића, представу је режирао Милић Јовановић, а играју Предраг Јовановић из Параћина и Александар Јеленић из Тополе. Представу „боје“ тонови фруле виртуоза Милинка Ивановића Црног, као и костими и сценографија Ане Колбјанове.
Улаз је бесплатан.

dani_biblioteke4
dani_biblioteke3
dani_biblioteke2
previous arrow
next arrow

фото: „Центар за културу“ Кладово

Комедија “Брачни превртљивци” биће изведена истог дана, у петак 19. маја, у позоришној дворани „Центра за културу“, са почетком у 20.00 часова. Глумачку поставу чине Олга Одановић, Соња Кнежевић и Милош Ђорђевић. „Представа садржи подједнако и драмске заплете и комична разрешења, о проблемима које наши јунаци носе са собом и за које само они знају. Наиме, другарство из гимназијских дана обнавља се после прославе годишњице матуре. Уз пиће и причу лагано се откривају проблеми који их тиште. Договарају се да се чешће срећу, али сваки следећи сусрет баца ново светло на њихове животе који се све више компликују. Брачни проблеми, каријере, мужеви, троуглови …Животи који могу бити прича свакога од нас, испричана је у шест позоришних слика“, наводе у Библиотеци „Центар за културу“ Кладово.
Улазнице по цени од 700 динара могу се купити на благајни Дома омладине сваког радног дана од седам до 15 часова.

На платоу код Дома омладине, у уторак 23. маја, од 18 часова, је карневал полазника Предшколске установе „Невен“ из Кладова, а од 20 часова концерт традиционалне музике групе „Калем“. Музички двојац „Калем“ чине академски музичари Стефан Илић, вокал и виолина, и Душан Поповић Липовац, гитара. „Група изводи традиционалну музику Балкана одевену у ново рухо“ кажу у Библиотеци и додају да је „њена лепота управо у једноставности и идеји коју носи-приближити савременог човека културном наслеђу које ово поднебље чува“. „Калем“ је пре две године гостовао у Кладову и изазвао велико одушевљење публике. Овај пут, представиће нови албум „Трагом снова и предања“, са 11 нумера међу којима су две инструменталне, затим обраде традиционалних песама, као и ауторска музика.
У случају временских неприлика, концерт ће бити одржан у концертној сали „Центра за културу“.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content