КВАЛИТЕТ ВОДЕ СА ЈАВНИХ ЧЕСМИ И ИЗВОРА

вода за пиће

Анализу квалитета воде за пиће са девет јавних чесми и извора у општини Кладово, обавили су стручњаци Завода за јавно здравље „Тимок“ из Зајечара, крајем децембра.

Вода је исправна и може се користити за пиће и припремање хране са артерске чесме у центру Кладова, каптираних извора „Марићевић“ и код Војиновића, као и са каптираног извора-сеоске чесме испод „Чуке“ у Подвршки.

Вода са артерске чесме на плажи у Кладову, артерске чесме код барака, као и каптираног извора „Пемци“ је микробиолошки исправна, али није и физичко-хемијски, због повећане концентрације амонијака, боје и пх вредности. Утврђени разлог неисправности не представља опасност по здравље људи, обзиром да се ради о неорганском амонијаку. Вода може да се користи за пиће и припремање хране, јер је амонијак у подземној води неорганског порекла, наводи се у извештају инспектора за заштиту животне средине.

Са каптираног извора код Лолића у МЗ Костол, вода је физичко-хемијски исправна, али не и микробиолошки, због присуства колиформних бактерија фекалног порекла и не може се користити за пиће и припремање хране.

Када је реч о сеоској чесми „Ла фнтна“ у Малој Врбици, вода је микробиолошки исправна, али не и физичко-хемијски, због повећане концентрације нитрата и не препоручује се за пиће и припремање хране.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content