ЂАЦИ ОСМОГ РАЗРЕДА ДО 30. ДЕЦЕМБРА БИРАЈУ ТРЕЋИ ПРЕДМЕТ ЗА ЗАВРШНИ ИСПИТ

Министарство просвете Владе Републике Србије саопштило је да ће ученици основних школа који у школској 2022/23. години завршавају осми разред моћи да се, од данас до 30. децембра, изјасне који ће тест радити као трећи на завршном испиту од пет понуђених предмета-биологија, географија, историја, физика или хемија. Све основне школе у општини Кладово су, до 30. новембра, одржале родитељске састанке ученика осмих разреда.

Драгана Думитрашковић, председник актива директора школа у кладовској општини, напомиње да су родитељи упознати, да ће помоћ у попуњавању формулара пружити све разредне старешине, и додаје да је већ почело изјашњавање за трећи предмет.

Ученици могу да се изјасне на два начина и то писаним путем у школи или електронским, путем на порталу Моја средња школа. Уколико се ученик након изјашњења предомисли, односно жели да промени предмет који ће полагати на трећем тесту, то ће моћи да учини у школи до 1. фебруара 2023. године, наводи се у саопштењу Министарства просвете РС.
С обзиром на промену концепта полагања трећег теста на завршном испиту, промењен је и концепт бодовања. Ученик може да оствари највише 14 бодова на тесту из српског језика, односно матерњег језика, 14 бодова на тесту из математике и 12 бодова на трећем тесту.

Завршни тест на крају основне школе се полаже решавањем три теста из српског/матерњег језика, математике и теста по избору ученика из наставних предмета- биологија, географија, историја, физика или хемија, наводи се у саопштењу Министарства просвете РС.

Подели ову страну
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Translate »
Skip to content