PLAN ZA UŠTEDU ENERGIJE

Kako bi se smanjila potrošnja električne i toplotne energije Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije pripremilo je plan mera u vidu preporuka za javna preduzeća, državne i javne ustanove i domaćinstva, a primenjivaće se, od septembra do 31. marta 2023. godine.

Lokalnim samoupravama preporučuje se da javna rasveta na ulicama, trgovima i drugim objektima bude smanjena na minimalni bezbednosno opravdan nivo, dok će dekorativna rasveta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, bilborda i svetlećih reklama kao i novogodišnjeg osvetljenja raditi najviše četiri sata dnevno. Ograničen će biti i rad reflektora na sportskim priredbama pa je preporuka da se utakmice i ostali događaji odigravaju tokom dnevne svetlosti. Preporuka je i prelazak na led rasvetu.

Kada je reč o ustanovama državne uprave, preduzećima, javnim ustanovama i privredi, stoji u preporukama ovog ministarstva, potrošnju električne i toplotne energije treba smanjiti za 15 odsto, u odnosu na isti period prošle godine. O smanjenju potrošnje, iz redova zaposlenih, brinuće jedna osoba. Svi objekti ili prostorije koje se zagrevaju ili dogrevaju mogu imati temperaturu od najviše 20 stepeni, sa izuzetkom bolnica. Stare živine sijalice trebalo bi zameniti novim led svetiljkama u javnom osvetljenju i u zgradama koje koristi javni sektor, a stare prozore u radnim prostorijama zameniti novim PVC. Valjalo bi poboljšati energetsku efikasnost u smislu promene energetski efikasnih prozora, izolacije i sistema grejanja i hlađenja, i postaviti solarne panele i kolektore na krovove. Sa grejanja na električnu energiju trebalo bi preći na drugi vid grejanja, a ukoliko nije moguće, gde je sprovodljivo treba preći na grejanje putem toplotne pumpe odnosno na invertorske split sisteme.

Zaposlenima u državnoj upravi i preduzećima i u javnim ustanovama preporučuje se da ne koriste osvetljenje u kancelarijama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti, ne postavljati tamne zavese i predmete koji zaklanjaju prirodnu svetlost, danju ne spuštati roletne, a radne stolove postaviti tako da mogu da koriste dnevnu svetlost. Trebalo bi ići stepenicama, a ne liftom.

Ministarstvo rudarstva i energetike preporučilo je toplanama da razmotre optimizaciju datuma početka grejne sezone i aktiviranje koogenerativnih postrojenja za proizvodnju električne energije.

U cilju praćenja realizacije mera energetske efikasnosti ovo ministarstvo preporučuje da se pripreme kratkoročni planovi mera, koji treba da obuhvate, po mesecima, sve organizacione, informativne, tehničke i moguće investicione mere, rokove za njihovu implementaciju, kao i planirane uštede energije po svakoj od mera i da se isti dostave Ministarstvu rudarstva i energetike do 15. septembra.

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content