ПЛАН ЗА УШТЕДУ ЕНЕРГИЈЕ

Како би се смањила потрошња електричне и топлотне енергије Министарство рударства и енергетике Републике Србије припремило је план мера у виду препорука за јавна предузећа, државне и јавне установе и домаћинства, а примењиваће се, од септембра до 31. марта 2023. године.

Локалним самоуправама препоручује се да јавна расвета на улицама, трговима и другим објектима буде смањена на минимални безбедносно оправдан ниво, док ће декоративна расвета на фасадама свих јавних објеката и споменика културе, билборда и светлећих реклама као и новогодишњег осветљења радити највише четири сата дневно. Ограничен ће бити и рад рефлектора на спортским приредбама па је препорука да се утакмице и остали догађаји одигравају током дневне светлости. Препорука је и прелазак на лед расвету.

Када је реч о установама државне управе, предузећима, јавним установама и привреди, стоји у препорукама овог министарства, потрошњу електричне и топлотне енергије треба смањити за 15 одсто, у односу на исти период прошле године. О смањењу потрошње, из редова запослених, бринуће једна особа. Сви објекти или просторије које се загревају или догревају могу имати температуру од највише 20 степени, са изузетком болница. Старе живине сијалице требало би заменити новим лед светиљкама у јавном осветљењу и у зградама које користи јавни сектор, а старе прозоре у радним просторијама заменити новим ПВЦ. Ваљало би побољшати енергетску ефикасност у смислу промене енергетски ефикасних прозора, изолације и система грејања и хлађења, и поставити соларне панеле и колекторе на кровове. Са грејања на електричну енергију требало би прећи на други вид грејања, а уколико није могуће, где је спроводљиво треба прећи на грејање путем топлотне пумпе односно на инверторске сплит системе.

Запосленима у државној управи и предузећима и у јавним установама препоручује се да не користе осветљење у канцеларијама у периоду када има довољно дневне светлости, не постављати тамне завесе и предмете који заклањају природну светлост, дању не спуштати ролетне, а радне столове поставити тако да могу да користе дневну светлост. Требало би ићи степеницама, а не лифтом.

Министарство рударства и енергетике препоручило је топланама да размотре оптимизацију датума почетка грејне сезоне и активирање коогенеративних постројења за производњу електричне енергије.

У циљу праћења реализације мера енергетске ефикасности ово министарство препоручује да се припреме краткорочни планови мера, који треба да обухвате, по месецима, све организационе, информативне, техничке и могуће инвестиционе мере, рокове за њихову имплементацију, као и планиране уштеде енергије по свакој од мера и да се исти доставе Министарству рударства и енергетике до 15. септембра.

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content