ВАШАР У НЕДЕЉУ

Српска православна црква и верници у недељу прослављају Успеније Пресвете Богородице, један од највећих хришћанских празника у народу познат као Велика Госпојина. У Кладову се, по традицији, одржава летњи вашар. За око 70 закупаца тезги, ЈП „Комуналац“ обезбедио је неопходне услове, струју и воду.

Вашари, панађури или сајмови су прилика да се људи сретну, окупе, упознају, проведу, пазаре, али и зараде. Вашару се радују и стари и млади. Данима унапред мештани се припремају не само за дочек рођака и пријатеља са стране већ и за заједнички одлазак на вашар. Закупци тезги потрудили су се да „добро место“ резервишу на време. Најмлађи ће своје вештине испробати на трамболини, броду, аутодрому, рингишпилима, возићима и осталим справама намењеним њиховом узрасту. Старији ће, након разгледања и куповине, предахнути у кафани, уз музику. Оно без чега вашар не може да прође су разна печења и роштиљ. За оне који воле да нешто грицну с ногу док обилазе тезге увек се нађу слатке и слане ђаконије као што су мекике, роштиљ у лепињи, шећерна вуна, ушећерене јабуке, лицидерски производи… Наравно, ту је и широк избор напитака. Вашар је прилика и да се обнови гардероба, обућа и одећа. На некој од многобројних тезги ђаци ће, пред почетак школске године, моћи да пазаре свеске, оловке и ранчеве. По обичају, ваља подновити и кућу, па у зависности од дубине џепа, купују се завесе, теписи и стазе, постељина, а не ретко и намештај.…. Занатлијски производи су незаобилазни у вашарској понуди-дрвене варјаче, оклагије, каце, грнчарски производи, бетонска галантерија, воскарски програм….

За комунални ред, као и претходних година, бринуће ЈП „Комуналац“.

И зато, без обзира на временске прилике, сви једва чекамо вашар да се добро проведемо!

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content