SJAJNI UTISCI SA „ĐERDAPSKE REGATE“

foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Oko 200 učesnika tek završene jubilarne 20. regate iz Srbije, Rumunije, Moldavije i Makedonije dugo će sređivati svoje utiske. Dunav, ljubav prema prirodi i druženje je ono što je povezalo mlade i starije nautičare na putu od 92km. Dobro raspoloženom rečnom karavanu nije smetala vrućina, a ni kiša. U trodnevnoj plovidbi od Tekije, Kladova i do Kusjaka kod Negotina, nautičari su uživali u lepotama moćne reke, a poslednjeg dana na plaži je, uz svirku „Le Bonens“ benda iz Negotina, priređena žurka.

Cilj regate je promocija Dunava i upoznavanje sa kulturnom baštinom Donjeg Podunavlja. Avanturizam i dobro druženje nisu izostali, a najuzbudljiviji je bio prolazak kroz prevodnicu Hidroelektrane „Đerdap“. Obišli smo deo gde je, kako mnogi kažu, Dunav najlepši. Videli smo rimsko utvrđenje Diana i tvrđavu Fetislam u Kladovu na kojoj se izvodi rekonstrukcija u okviru našeg projekta, navodi Nenad Konstantinović, menadžer projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

„Mi sada sa ovim prevođenjem prelazimo iz jednog u drugo jezero, što je vrlo interesantno. Nadmorske visine između ova dva jezera više su od 28m. Nalazimo se u gornjoj komori brodske prevodnice, čekamo da se izjednače nivoi donje i gornje prevodnice, pa prelazimo u drugu komoru, i izlazimo u drugo jezero, odnosno jezera HE „Đerdap 2“, izjavio je u toku prelaska kroz prevodnicu HE „Đerdap 1“ Vukašin Radić, predsednik Kajakaškog kluba „Tekija“ i organizator regate.

Ove godine prvi put su „Đerdapsku regatu“ posetili susedi sa druge strane obale Dunava, iz Rumunije. Mirča Dragan, iz Turn Severina, kaže da je “sresti nove prijatelje divno, kao i sama priroda. Iako živim na drugoj strani Dunava, ovoga puta sam otkrio puno toga novog“. Svoje utiske ne krije ni Jovica Jovelić iz Sremske Mitrovice za koga je zanimljiv deo Dunava kuda su prošli, zbog postojanja brojnih rimskih ostataka, a Trajanovim mostom je oduševljen. Posetili su, hvali se nautičar, i Arheološki muzej u Kladovu. Na kraju, učesnici su se oprostili, ali uz obećanje, da će se sledeće godine u isto vreme okupiti i krenuti Dunavom u još jednu avanturu.

Organizator „Đerdapske regate“ je Kajakaški klub „Tekija“, a celu manifestaciju podržao je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a na području Donjeg Podunavlja i istočne Srbije sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Podršku „Đerdapskoj regati“ tradicionalno pružaju opštine Kladovo i Negotin i turističke organizacije ova dva grada.

Regata-1024x576
Djerdapska-regata-8-1024x576
20220731_160012-1024x768
20220731_140507-1024x768
previous arrow
next arrow

foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content