„ĐERDAPSKA REGATA“ KRENULA NA PUT OD 92KM

Najmlađi učesnik regate, ima sedam godina i zove se Zoja Matović

Najmlađi učesnik regate, ima sedam godina i zove se Zoja Matović

Jubilarna 20. „Đerdapska regata“ danas je startovala sa plaže u Tekiji. Na trodnevni spust Dunavom, od Tekije i Kladova do Kusjaka kod Negotina, krenulo je više od 150 učesnika, od sedam do 77 godina, iz Srbije i Rumunije sa oko 50 plovila. Osim dobre zabave i druženja, cilj učesnika je i promocija reke Dunav, upoznavanje sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem ovog kraja ali i promocija boravka u prirodi, sport i kampovanje.

Uvek dobro raspoložene učesnike regate čeka put od 92 km. Sem plovidbe i odmora, na lepim dunavskim plažama, družiće se sa meštanima koji će ih ugostiti kulinarskim specijalitetima ovog kraja. Po završetku svake planirane etape plovidbe, nautičari će na kraju dana na plažama i prenoćiti.

Rečni karavan, prvog dana, treba da pređe etapu dugu 26km. Prolaskom kroz brodsku prevodnicu Hidroelektrane „Đerdap 1“, plovidbu će nastaviti ka rimskom utvrđenju Diana i tvrđavi Fetislam. U Kladovu će posetiti Arheološki muzej Đerdapa a, ako vremenski uslovi dozvole, na plaži će se okupati i odmoriti, a onda nastaviti plovidbu do ostataka Trajanovog mosta, u Maloj Vrbici, gde će večerati i u šatorima prespavati.

U drugoj etapi plovidbe Dunavom, od 46 km, učesnici će saznati priče i legende o „Dunavskoj Atlantidi“, ostrvu Ada Kale koje je potopljeno prilikom podizanja Đerdapske brane. Nakon toga, u selu Korbovo meštani će, na samoj plaži, spremiti za sve učesnike tradicionalni ručak. Dan će završiti večerom i kampovanjem na prelepoj plaži u Brzoj Palanci.

Ostalih 20 km planirano je da se pređe poslednjeg dana regate, u nedelju. Nautičari će u selu Mihajlovac odmoriti, a onda do plaže Kusjak, kod Negotina gde se završava trodnevna plovidba Dunavom i druženje uz koncert grupe „Le Bonens“ iz Negotina.

Organizator „Đerdapske regate“ je Kajakaški klub „Tekija“, a 20. jubilarnu manifestaciju realizovali su u saradnji sa opštinama Kladovo i Negotin, i turističkim organizacija ova dva grada, a uz sponzorstvo „Đerdap usluga“ i trgovinskog lanca „Tekijanka“. Podršku u relizaciji 20. regate pružio je Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content