ZAVRŠEN JUBILARNI „KAZAN KULT 2024“

Kazan kult 2024.

U ambijentu Malog grada srednjovekovne tvrđave Fetislam, koja ove godine obeležava pet vekova svog postojanja, održana je jubilarna 10. manifestacija posvećena zaštiti nematerijalne kulturne baštine „Kazan kult 2024“. Još jedna manifestacija u Kladovu koja je privukla pažnju mnogobrojne publike jer je, pored stručne konferencije, priređena foto-dokumentarna izložba „Vekovi Fetislama 1524-2024“, promocija knjige ruske autorke Julije Ščerbinjine „Vreme biblioskopa“ i monodrama „Nenapisana pisma“, o slikarki Nadeždi Petrović, u izvođenju glumice Vanje Milačić.

Na Međunarodnoj konferenciji razgovaralo se o „Značaju međuinstitucionalne i međusektorske saradnje u očuvanju i prezentaciji kulturnog nasleđa“ na primeru tvrđave Fetislam, u kojoj su učestvovali poslenici kulture iz Srbije, Rumunije i Bugarske.

„Ideja je krenula od moćnog Dunava koji nas sve inspiriše, povezuje i pokreće. Ideja koja povezuje centar i periferiju, Beograd i Kladovo. Mi smo u okviru „Kazan kulta“ razgovarali o tvrđavama Dunava, o kulturi kao vezi između epoha i savremenosti. Golubac, Ram i Fetislam postali su uzorni objekti koji mogu da posluže kulturi ali i turizmu i to, na neki način, pokazuje potvrdu naše misije“, rekao je Neboša Bradić, reditelj i jedan od suosnivača „Kazan kulta“.

Direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo istakla je da decenijsko okupljanje eminentnih stručnjaka ima za cilj umrežavanje institucija kulture od republičkih do lokalnih, i to su najbolji kapaciteti koji daju rezultate u prezentaciji i očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa koje skladište biblioteke, muzeji i arhivi.

„Kada se okupimo svi zajedno na istom zadatku, to je benefit, rezultat da Kladovo, Negotin, Bor, Zaječar, Donji Milanovac i Majdanpek zajedno sa susednim ustanovama kulture u Rumuniji i Bugarskoj mogu da budu dovoljno jaki da predstave svoje zajedničke programe i da ih vidi i promoviše i cela Srbija, i da mi budemo razlog zašto ovde dolaze stručnjaci, rekla je direktorka Biblioteke.

Domaćin manifestacije „Kazan kult 2024“ je Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Srbije, uz podršku opštine Kladovo.

Kazan kult 2024.
Kazan kult 2024.
Kazan kult 2024.
Kazan kult 2024.
Kazan kult 2024.
Kazan kult 2024.
Kazan kult 2024.
Kazan kult 2024.
Kazan kult 2024.
kazan-kult_09
kazan-kult_08
kazan-kult_07
kazan-kult_06
kazan-kult_05
kazan-kult_04
kazan-kult_03
kazan-kult_02
kazan-kult_01
previous arrow
next arrow
foto: Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo
Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content