ЗАВРШЕН ЈУБИЛАРНИ „КАЗАН КУЛТ 2024“

Казан култ 2024.

У амбијенту Малог града средњовековне тврђаве Фетислам, која ове године обележава пет векова свог постојања, одржана је јубиларна 10. манифестација посвећена заштити нематеријалне културне баштине „Казан култ 2024“. Још једна манифестација у Кладову која је привукла пажњу многобројне публике јер је, поред стручне конференције, приређена фото-документарна изложба „Векови Фетислама 1524-2024“, промоција књиге руске ауторке Јулије Шчербињине „Време библиоскопа“ и монодрама „Ненаписана писма“, о сликарки Надежди Петровић, у извођењу глумице Вање Милачић.

На Међународној конференцији разговарало се о „Значају међуинституционалне и међусекторске сарадње у очувању и презентацији културног наслеђа“ на примеру тврђаве Фетислам, у којој су учествовали посленици културе из Србије, Румуније и Бугарске.

„Идеја је кренула од моћног Дунава који нас све инспирише, повезује и покреће. Идеја која повезује центар и периферију, Београд и Кладово. Ми смо у оквиру „Казан култа“ разговарали о тврђавама Дунава, о култури као вези између епоха и савремености. Голубац, Рам и Фетислам постали су узорни објекти који могу да послуже култури али и туризму и то, на неки начин, показује потврду наше мисије“, рекао је Небоша Брадић, редитељ и један од суоснивача „Казан култа“.

Директорка Библиотеке „Центар за културу“ Кладово истакла је да деценијско окупљање еминентних стручњака има за циљ умрежавање институција културе од републичких до локалних, и то су најбољи капацитети који дају резултате у презентацији и очувању нематеријалног културног наслеђа које складиште библиотеке, музеји и архиви.

„Када се окупимо сви заједно на истом задатку, то је бенефит, резултат да Кладово, Неготин, Бор, Зајечар, Доњи Милановац и Мајданпек заједно са суседним установама културе у Румунији и Бугарској могу да буду довољно јаки да представе своје заједничке програме и да их види и промовише и цела Србија, и да ми будемо разлог зашто овде долазе стручњаци, рекла је директорка Библиотеке.

Домаћин манифестације „Казан култ 2024“ је Библиотека „Центар за културу“ Кладово, a покровитељ Министарство културе Републике Србије, уз подршку општине Кладово.

Казан култ 2024.
Казан култ 2024.
Казан култ 2024.
Казан култ 2024.
Казан култ 2024.
Казан култ 2024.
Казан култ 2024.
Казан култ 2024.
Казан култ 2024.
kazan-kult_09
kazan-kult_08
kazan-kult_07
kazan-kult_06
kazan-kult_05
kazan-kult_04
kazan-kult_03
kazan-kult_02
kazan-kult_01
previous arrow
next arrow
фото: Библиотека „Центар за културу“ Кладово
Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content