VESTI IZ KLADOVSKE BIBLIOTEKE

Noć knjige i Letnji maraton čitanja - plakati

Kladovska biblioteka se od ove godine priključila kulturnoj manifestaciji „Noć knjige“, koju organizuje izdavačka kuća „Laguna“, akcijom čitanja „strašnih“ priča, za decu od 10 do 12 godina. U petak 14. juna, od 19 do 22 časova, na dečjem odeljenju čitaće se knjiga domaćeg autora Stefana Tićmija „Guguto memeto“. „Noć knjige“ ima za cilj da promeni način na koji deca gledaju na čitanje i ohrabruju da odvoje vreme za čitanje i tokom noći.

Od 15. juna do 19. septembra biblioteka organizuje tradicionalnu 9. akciju „Letnji maraton čitanja“ za uzrast od sedam do 14 godina. „Letnji maraton čitanja“ je takmičarskog tipa za decu i tinejdžere, ljubitelje pisane reči. U tri kategorije, od sedam do osam godina, od devet do 10 i od 10 do 14 godina svoj napredak pročitanih knjiga pratiće putem „smajlića“ na oglasnoj tabli u biblioteci. Uslov za učestvovanje je važeća članska karta biblioteke za ovu godinu. Dodela nagrada i diploma je prve nedelje oktobra kada se obeležava Dečja nedelja, a dobiće je učesnici koji će pročitati minimum pet knjiga dok traje akcija.

Biblioteka „Centar za kulturu“, sa fondom od oko 68 000 knjiga, na skoro 300 metara kvadratnih, znatno je poboljšala uslove rada ne samo bibliotekara već i za potrebe oko 1400 aktivnih korisnika. Zahvaljujući osnivaču bibliteke, Opštini Kladovo, marljivi bibliotekari popunjavaju nove montirane police dužine 17 metara najnovijim naslovima. Instalirana su i četiri nova desktop računara za rad bibliotekara, kao i za prijemni pult korisnika, dobijena u okviru Projekta „Gradovi u fokusu“, od Ministarstva kulture RS, uz podršku Opštine Kladovo.

Od početka godine, paketi vrednih knjiga pristigli su u čitaonicu od Narodne biblioteke Srbije i Kompanije Cepter. Sa željom da nađu put do čitaoca, pruže određeno saznanje i zadovoljstvo budućim korisnicima u gradu, ali i u naseljima opštine Kladovo koja obilazi pokretna biblioteka, Narodna biblioteka poklonila je ukupno 138 knjiga raznovrsnih žanrova. Kompanija „Cepter“ donirala je biblioteci knjige o našim velikim umetnicima, koje predstavljaju svojevrsnu hroniku kulturnih zbivanja u zemlji, okruženju, ali i kulturnih veza sa svetom. Reč je o izuzetnim izdanjima, monografijama velikog formata, luksuzno opremljenim i bogato ilustrovanim.

foto: Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo

Podeli ovu stranu
Translate »
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”). View more
U redu
Skip to content