ВЕСТИ ИЗ КЛАДОВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

Ноћ књиге и Летњи маратон читања - плакати

Кладовска библиотека се од ове године прикључила културној манифестацији „Ноћ књиге“, коју организује издавачка кућа „Лагуна“, акцијом читања „страшних“ прича, за децу од 10 до 12 година. У петак 14. јуна, од 19 до 22 часова, на дечјем одељењу читаће се књига домаћег аутора Стефана Тићмија „Гугуто мемето“. „Ноћ књиге“ има за циљ да промени начин на који деца гледају на читање и охрабрују да одвоје време за читање и током ноћи.

Од 15. јуна до 19. септембра библиотека организује традиционалну 9. акцију „Летњи маратон читања“ за узраст од седам до 14 година. „Летњи маратон читања“ је такмичарског типа за децу и тинејџере, љубитеље писане речи. У три категорије, од седам до осам година, од девет до 10 и од 10 до 14 година свој напредак прочитаних књига пратиће путем „смајлића“ на огласној табли у библиотеци. Услов за учествовање је важећа чланска карта библиотеке за ову годину. Додела награда и диплома је прве недеље октобра када се обележава Дечја недеља, а добиће је учесници који ће прочитати минимум пет књига док траје акција.

Библиотека „Центар за културу“, са фондом од око 68 000 књига, на скоро 300 метара квадратних, знатно је побољшала услове рада не само библиотекара већ и за потребе око 1400 активних корисника. Захваљујући оснивачу библитеке, Општини Кладово, марљиви библиотекари попуњавају нове монтиране полице дужине 17 метара најновијим насловима. Инсталирана су и четири нова десктоп рачунара за рад библиотекара, као и за пријемни пулт корисника, добијена у оквиру Пројекта „Градови у фокусу“, од Министарства културе РС, уз подршку Општине Кладово.

Од почетка године, пакети вредних књига пристигли су у читаоницу од Народне библиотеке Србије и Компаније Цептер. Са жељом да нађу пут до читаоца, пруже одређено сазнање и задовољство будућим корисницима у граду, али и у насељима општине Кладово која обилази покретна библиотека, Народна библиотека поклонила је укупно 138 књига разноврсних жанрова. Компанија „Цептер“ донирала је библиотеци књиге о нашим великим уметницима, које представљају својеврсну хронику културних збивања у земљи, окружењу, али и културних веза са светом. Реч је о изузетним издањима, монографијама великог формата, луксузно опремљеним и богато илустрованим.

фото: Библиотека „Центар за културу“ Кладово

Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content