ОДРЖАНА РАДИОНИЦА НА ТЕМУ ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ

Радионица на тему Локалне самоуправе и политика подстицаја рађања

У оквиру пројекта „За децу Кладова“ и спровођењу мера популационе политике и подршке у области породице и деце, у сали СО Кладово, Невладина организација „Инклузија данас“ из Прокупља одржала је, у сарадњи са локалном самоуправом, радионицу на тему „Локалне самоуправе и политика подстицаја рађања“. У веома занимљивој интерактивној радионици учествовали су представници институција, организација и удружења која се баве бригом о деци и породици.

Миодраг Губијан, предавач НВО „Инклузија данас“ истакао је да је циљ радионице подизање свести грађана о неопходности бављења проблемом демографије и популационе политике.

„Демографски подаци Завода за статистику РС говоре да просечни становник Кладова има скоро 50 година, односно пет година више од просека старости становника Србије који има 44 године. Уколико се нешто не предузме, ићи ће се геометријском прогресијом и бићемо све старији и старији. Решења су тешка, скупа и дуготрајна. Општина Кладово препознала је проблем, улаже напоре да побољша услове али и спроводи бројне мере популационе политике”, рекао је Губијан.

Гордана Грамић, руководилац Одељења за привреду општине Кладово, напомиње да локална самоуправа издваја значајна средства за спровођење мера популационе политике.

„Једна од мера је и једнократна новчана помоћ општине Кладово коју породиље, поред помоћи од Републике, добијају за помоћ и подршку у одгајању деце. Из општинског буџета породиље за прво и друго дете добијају по 50 хиљада, а за треће и свако наредно дете по 100 хиљада динара. За реализацију пројекта „Помоћ у кући“ локална самоуправа издваја средства за старије и оболеле особе. Ове године започела је и услуга личног пратиоца где деца са посебним потребама имају особу која им помаже у систему образовања, што свакако значи родитељима и деци да се лакше снађу у средини која их окружује. Поред овога ту су и мере помоћи код лечења стерилитета и вантелесне оплодње, као и тешко оболеле деце,“ рекла је руководилац Одељења за привреду општине Кладово.

У оквиру програма подршке спровођењу мера популационе политике и подршке у области породице и деце, Министарство за бригу о породицу и демографију доделило је општини Кладово више од 9,5 милиона и уз учешће локалне самоуправе са више од 6,3 милиона динара биће реализован пројекат „За децу Кладова“ који обухвата санацију дела објекта ПУ „Невен 3“ у насељу Пемци, којим ће се створити услови за боравак деце предшколског узраста.

Радионица на тему Локалне самоуправе и политика подстицаја рађања
Радионица на тему Локалне самоуправе и политика подстицаја рађања
Радионица на тему Локалне самоуправе и политика подстицаја рађања
Радионица на тему Локалне самоуправе и политика подстицаја рађања
populaciona_politika_4
populaciona_politika_3
populaciona_politika_2
populaciona_politika_1
previous arrow
next arrow
фото: Општина Кладово
Подели ову страну
Translate »
Драги посетиоци, ради исправног рада и побољшања корисничког искуства овај сајт користи колачиће (енг. “cookies”). View more
У реду
Skip to content