RUSKA DELEGACIJA POSETILA KLADOVO

Delegacija Rusa iz Peterburga, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Beogradu i Ruskog doma, gradonačelnici i gosti iz regiona posetili su opštinu Kladovo u spomen i slavu rusko-turskih ratova. Višečlanu delegaciju gostiju iz Rusije činili su predstavnici Saveza za očuvanje istorijskog sećanja na rusko-turske ratove, Udruženje „Lira“ za negovanje ruske istorije i kulture sa sedištem u Peterburgu i Udruženje za očuvanje sećanja na ruskog cara Aleksandra Trećeg Romanova. Predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić, sa saradnicima dočekao je goste u vili „Ruža“, poželeo im dobrodošlicu i istakao da ovakvim susretima čuvamo kulturno nasleđe.

Natalija Hričenkova, gen. sekretar Ambasade Rusije u Beogradu, naglasila je da se neguju i istražuju sva groblja gde su ruski vojnici dali svoje živote za slobodu srpskog naroda.
U delegaciji iz Peterburga bili su elitni istoričari, pisci, snimatelj, režiser kao i nekoliko pitomaca. U planu je snimanje dokumentarističkog filma o Srbiji i pomenutim istorijskim događajima.

Uz blagoslov Episkopa Timočkog, molitva ruskim i srpskim vojnicima u odbrani Srbije u rusko-turskim ratovima održana sa našim sveštenicima, u Crkvi „Sv. Đorđa“ u Kladovu. Za goste iz Ruske Federacije organizovan je obilazak tvrđave Fetislam, gde ih je Aleksandra Vasiljević, direktor TOO Kladovo, upoznala sa istorijom spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Pre posete našem gradu delegacija je posetila mesta gde su se odigrale odlučujuće bitke srpske i ruske vojske protiv Turaka-Kruševac, Varvarin i Štubik kod Negotina, rekao je Pjotr Knaf jedan od organizatora posete.

rusi_dolaze_6
rusi_dolaze_5
rusi_dolaze_8
rusi_dolaze_9
rusi_dolaze_3
rusi_dolaze_2
previous arrow
next arrow
Podeli ovu stranu
Dragi posetioci, radi ispravnog rada i poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće (eng. “cookies”).
U redu