Четвртак, 12. Аугуст 2021.

ЗБОГ ПОЖАРА У ДЕЛУ ОПШТИНЕ КЛАДОВО НА СНАЗИ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

Због пожара великих размера који већ неколико дана букте у делу кладовске општине, на седници Општинског штаба за ванредне ситуације проглашена је ванредна ситуација у делу општине Кладово, односно на подручју града Кладова и месних заједница Манастирица и Кладушница. 

Ванредна ситуација се проглашава ради предузимања ванредних мера, употребе додатних снага и средстава и ради отклањања последица од пожара. Томе доприноси лоша навика мештана да после жетве спаљују биљне остатке и коров који су узрок пожара великих размера на површини од око 1000 хектара у атару приградског насеља Кладушница у чијем гашењу је са 12 возила учествовало 39 ватрогасаца из Кладова, Београда, Пожаревца, Панчева, Крагујевца, Зајечара, и Мајданпека.

У борбу са ватреном стихијом која се проширила од локалног пута према Манастирици од Давидовца, преко Турског рита до фазанерије више од 15 сати водило је и пет ватрогасаца са два возила ХЕ "Ђердап 1", цистерна ЈП "Јединство" са једним извршиоцем уз ангажовање грађевинске механизације ЈП "Комуналац". Коришћени су сви расположиви ресурси, а ситуацију на терену са сарадницима пратио је и Саша Николић, председник општине Кладово. На тропској температури борбу са ватреном стихијом увелико је отежевао јак ветар који је задавао доста проблема ватрогасцима спасиоцима, који су од почетка августа у општини Кладово на површини од близу 1500 хектара гасили  25 пожара.