Четвртак, 01. Јул 2021.

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА "ТАЈНЕ СРЕДЊОВЕКОВНИХ ТВРЂАВА"

На завршној конференцији сумиране су активности које су реализоване током реконструкције, санације и конзервацији Малог града у тврђави "Фетислам" саграђеној 1524. године. Реч је о радовима у оквиру пројекта "Тајне средњовековних тврђава" који су финансирани са 427.000 евра кроз ИПА програм прекограничне сарадње Румунија - Србија.

Током спровођења пројекта, ревитализоване су кружне куле, бедем са војним путем, барутана, северозападна капија са мостом. Завршетком обимних радова, средњовековно здање које се изнад Дунава издиже безмало 500 година, постаје туристички бренд општине Кладово и прекограничог региона. Водећи партнер на пројекту била је општина Кладово, док је румуски град Дробета Турну Северин био партнер на пројекту чији је општи циљ промовисање и повећање туристичке понуде - истакао је Саша Николић, председник општине Кладово. Конзерваторски надзор над радовима у Малом граду, био је поверен је Заводу за заштиту споменика културе Ниш.
У оквиру реализације пројекта "Тајне средњовековних тврђава" укупне вредности 760.462 евра, на платоу код Дома омладине одржан је средњовековни фестивал. Садржаје су употпунили наступи фолклора и етно групе "Гривна", али и штандови на којима су доминирале рукотворине израђене у радионицама мајстора који чувају традицију домаће радиности.