Среда, 15. Септембар 2021.

У ТЕКИЈИ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА СЕПТЕМБАРСКЕ ПОПЛАВЕ

Текија данас обележава Дан сећања на катастрофалне бујичне полаве које су 15. септембра 2014. године измениле географију у том насељу. Подивљала природа за собом је оставила пустош и у насељима Подвршка, Велика Каменица, Грабовица и у још 12 села.

Данас, 7 година након поплава, поново се подсећамо тог тмурног и кишовитог јутра  када је подивљала бујица у Текији, носећи све пред собом, узела данак а мештани су остали без домова. Захвљујући људима добре воље и племенитог срца, посрнула Текија издигла изнад свих недаћа и опет подсећа на питомо рибарско насеље усидрено на обали Ђердапског језера. Држава је учинила све да се живот нормализује тако да је ситуација на угроженом подручју уз енергичну реакцију надлежних у релативно кратком року стабилизована.

Дан сећања чува спомен на дешавања када су у општини Кладово потопљена 283 објекта, док су оштећене 544 куће, помоћне и економске зграде. Поплављено је 647 хектара обрадивог пољопривредног земљишта. На мерним станицама Костол и Кључка тераса за 48 сати, 15. и 16. септембра 2014. године измерено је 218 литара кише по метру квадратном. Материјална штета је процењена на милијарду 20 милиона, 280 хиљада динара, страдало је петоро људи, да се не заборави.