Уторак, 27. Април 2021.

СВЕЧАНА СКУПШТИНА ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ

Уз поштовање прописаних епидемиолошких мера у Дому културе одржана је свечана седница Скупштине поводом 26. априла Дана општине Кладово. На дан када је 1867. године турски изасланик предао кључеве средњовековне тврђаве "Фетислам" артиљеријском капетану Милутину Јовановићу председник локалног парламента Драган Максимовић подсетио је на значај историјског догађаја који је Кладовском крају донео слободу и додао и да је то била велика победа српске дипломатије. Како је рекао то је важно јер су након 346 година под владавином Турака Кладово, Београд, али и остали градови у Србији, постали слободни 26. априла 1867. године. Чину примопредаје кључева присуствовали су српски и турски изасланици, а у току церемоније прочитан је царски ферман на српском и турском језику.

Дан општине Кладово обележен је  у условима које диктира пандемија вируса корона, упркос томе армија људи била је јача од свих недаћа. Мада време короне захтева нов начин живота активности које доприносе бољем и лепшем Кладову нису заустављене поручио је Саша Николић, председник општине.

Циљеви које смо ставили испред себе су реализовани и то нас обавезује да радимо марљивије и преданије што подразумева да сваки појединац мора дати свој максимум. Кладово данас има нову зграду Центра за социјални рад, изградили смо комплетну водоводну, канализациону и електро мрежу у тврђави "Фетислам" у којој су у току радови на ревитализацији и козервацији у оквиру два пројекта, санирали смо 18 километара локалних путева. У насељу "Пемци" приводе се крају радови на изградњи топлане на биомасу, донирали смо санитетско возило Здравственом центру, саградили смо нови топловод дужине 2 километра, изградили смо нова паркинг места, пешачке стазе и тротоаре. Као одговорни људи у овој години план је да завршимо проширење водоводне мреже у МЗ Подвршка, уредићемо дуги део зелене пијаце у граду, излетиште Бледерија добиће нов изглед. Кроз пројекат "Чиста Србија" Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре потписаћемо Уговор за изградњу 41 километар канализационе мреже и два постројења за пречишћавање отпадних вода - нагласио је Николић.

У протеклих годину дана у условима пандемије вируса корона живот у општини Кладово није стао захваљујући ангажовању јединице локалне самоуправе у којој су се истакли појединци изразних области. Годишње награде за постигнуте резултате и примерно радно ангажовање добили су запослени у jавним предузећима "Комуналац и "Јединство". Годишња награда за животно дело додељена је постхумно Саши Пакаловић који је жртвовао свој спашавајући животе својих колега из ЈП "Јединство". Повеља захвалности уручена је др Снежани Мирчетић, секретару Општинске организације Црвеног крста.

За испољену хуманост и солидарност Годишња награда уручена је удружењу грађана "Мисија креатива", запосленима у Општинској управи, волонтерима из општине Кладово и колективу ковид амбуланте Дома здравља . Они су уз висок степен професионалности потврдили колико су посвећени свом послу и колико воле свој позив. У имена награђених захвалила се др Сибирка Мићовић, помоћник директора за Дом здравља ЗЦ "Кладово".

У оквиру обележавања Дана општине Кладово делегација локалне самоуправе положила је цвеће на спомен обележје на улазу у средњовековну тврђаву " Фетислам" саграђену 1524. године. Као Дан општине Кладово 26.  aприл се обележава од 2002. године. На општински празник представници ЕУ и немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ присуствовали су почетку радова на реконструкцији делова тврђаве "Фетислам" у оквиру реализације пројекта #ЕУзатебе - за културно наслеђе и туризам. Пројекат садржи конзерваторске радове у оквиру којих ће бити обновљена Варош капија, са бедемом од првог до шестог бастиона и припадајућим лагумима, капије, летња позорница и приобалне куле у Малом граду. За ту намену ГИЗ је определио 1,3 милиона евра.