Уторак, 18. Октобар 2016.

СТОП трговини људима

Шта је трафикинг односно трговина људима и колико је то опасна појава сазнали су ученици осмог разреда ОШ ``Вук Караџић`` на тематском предавању. Трговина људима дефинише се као облик модерног ропства, односно као злоупотреба људима различите старосне доби ради стицања финансијске користи. Ђаци су упознати са суштином трговине људима, појавом у којој свако може бити жртва и зато опрез није на одмет- казала је Јованка Модрић кординатор за безбедност у ОШ ``Вук Караџић`` Кладово.

Трговац људима може бити било ко ко је спреман да искористи тежак положај потенцијалне жртве и увуче је у ланац трафикинга- објаснила је др Снежана Мирчетић секретар Црвеног крста Кладово.

Принудни рад у кућама, принудно вршење кривичних дела и сексуална експлоатација само су неки од облика трговине људима. Према подацима Службе за координацију заштите жртава трговине људима у Србији је у 2015. Годиниидентификовано 40, а за првих девет месеци ове године 34 жртве трговине људима. Предавању су присуствовали директорка ОШ ``Вук Караџић`` Гордана Јовановић, помоћник директора Катарина Томић, наставници и Мирослав Јонашковић члан Општонског већа задужен за образовање.