Среда, 09. Јун 2021.

СЕМ ФАБРИЦИ ПОСЕТИО ОПШТИНУ КЛАДОВО

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Сем Фабрици разговарао је са Сашом Николићем, председником општине Кладово. Тема су били пројекти које ЕУ са 16,6 милиона евра финансира кроз програм „#ЕузаТебе – за културно наслеђе и туризам“, од чега је за обнову и реконструкцију тврђаве "Фетислам" издвојено 1,6 милиона евра.

Веома ми је драго што ћемо захваљујући подршци средствима ЕУ удахнути нови живот тврђави Фетислам. Културно наслеђе је покретач промоције туристичке привлачности, а наш пројекат је усмерен на комбиновање обнове културног наслеђа и подизање квалитета и стандарда туристичких услуга у региону - поручио је Фабрици.

Председник општине Кладово Саша Николић поновио је да је туризам један од замајаца развоја општине Кладово јер доприноси привредном напретку и отварању нових радних места и захвалио се свима, који су препознали значај ревитализације средњовековне тврђаве о чијој обнови су маштале бројне генерације Кладовљана.

Током посете општини Кладово, Сем Фабрици са својим домаћинима обишао је радове на реконструкцији тврђаве Фетислам саграђене 1524. године. Пројекат садржи конзерваторске радове у оквиру којих ће бити обновљена Варош капија, са бедемом од првог до шестог бастиона и припадајућим лагумима, капије, летња позорница и приобалне куле у Малом граду.

Како се чуло програм #ЕузаТебе – за културно наслеђе и туризам" осим улагања у културно-историјске објекте,  има за циљ и да пренесе знања о успешним моделима одрживог развоја туризма, подигне квалитет туристичке понуде пласирањем бесповратних средстава, као и да унапреди препознатљивост и атрактивност источне Србије и Доњег  Подунавља као туристичких дестинација.